A pekingi érkezést követően 550 ezer adagnyi koronavírus-elleni vakcinát pakolnak a gépre, amely várhatóan kedden délben érkezik vissza Magyarországra. Ez a vakcinamennyiség 275 ezer ember beoltásához elegendő - közölte az MTI szerint Menczer Tamás a Szijjártó Péter tárcavezető Facebook-oldalán közzétett videóban. (Ez az a kormánygép, egy Airbus A330-as repülőgép, amit tavaly év végén vásárolt a külügyminisztérium 57,5 millió dollárért, azaz mintegy 17 milliárd forintért, légi teherszállítási feladatokra - a szerk.)

Az államtitkár szerint a kínai vakcinával jelentősen gyorsíthatnak az oltási ütemterven. Minden élet és minden munkahely számít -  tette hozzá Menczer, aki megismételte a kormányzat fő érvét a kínai vakcina mellett: "ez az a vakcina, amelyet a világban már több mint 30 millió ember megkapott. Körülbelül 500 ezren kapták meg Szerbiában, köztük sok vajdasági magyar".

A kínai Sinopharm oltást csakúgy, mint az orosz Szputnyikot a gyártóik egyelőre nem engedélyeztették az Európai Unió gyógyszerhatóságánál (EMA), így azokat más uniós országok még nem rendelték meg, kivéve Magyarországot - a szerk.

A vakcina dokumentációját és gyártóhelyét a magyar szakemberek "megvizsgálták". Az érkezést követően a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai az ilyenkor még szokásos vizsgálatokat elvégzik, és ha mindent rendben találnak, megkezdődhet az oltás - közölte Menczer.