Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyarország alacsony szén-dioxid-kibocsátású és környezeti szempontból fenntartható gazdaságra való áttérését segítő projektek nagy lendületet kapnak. Több százmillió dollár áramlik majd az ország költségvetésébe Kína és Magyarország együttműködésének köszönhetően – ezzel a felütéssel kezdi cikkét a kínai állami CGTN hírcsatorna a hazai zöld pandakötvényekről.

"A zöld beruházások kulcsfontosságúak az éghajlatváltozás elleni globális erőfeszítéseink és a fenntartható fejlődés megvalósítása szempontjából" - mondta Zhao Lei, a Bank of China vezérigazgató-helyettese, aki aztán arról beszélt, hogy a bank együttműködött a magyar kormánnyal, hogy segítse a tiszta energiára való áttérést azáltal, hogy lehetővé tette számukra, hogy hozzáférjenek a kínai zöld kötvénypiachoz, a világ legnagyobb zöld finanszírozási keretéhez.

"Számos helyi vállalkozást és tengerentúli kínai vállalkozás zöld projektjeit finanszíroztuk, például magyar forintban denominált hitelt nyújtottunk Magyarország legnagyobb naperőművének felépítéséhez" - tette hozzá Zhao, aki egyben a Bank of China magyarországi fiókjának elnökhelyettese is.

Az európai energiaválság nyomán Magyarország klímavédelmi ambíciói felerősödtek. Az ország 2030-ra az áram 90 százalékát alacsony szén-dioxid-kibocsátású forrásokból kívánja előállítani. Ez főként napenergiát jelent, mert a szélturbinák építése továbbra is tilos.

Magyarország legutóbb egy 282 millió dolláros (111,26 milliárd forintos) zöld pandakötvény, egy renminbiben denominált állampapír kibocsátásával biztosította a forrásokat. Ez a második alkalom, hogy a Bank of China segítette a magyar kormányt a zöld pandakötvények kibocsátásában. Magyarország az első ilyen sorozatot tavaly decemberben bocsátotta ki 157 millió dollár értékben. Mindkét kötvényt kizárólag fenntartható energiára és zöld projektekre szánják.