A jegybank tulajdonában lévő felszámolócég, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) első alkalommal hirdetett árverést egy páncélszekrényre a Buda-Cash Zrt. vagyonából. A gyártási évet nem tették közzé, de a hirdetményhez csatolt fotók alapján egy több mint száz éves, kétajtós C. Polzer & Comp bécsi páncélszekrényről van szó, amely felújításra szorul. A magassága a díszítőelemmel együtt: 175 centiméter, a mélysége 68 centi, a szélessége pedig 102 centiméter.

A páncélszekrényért 500 ezer forintról indul a licit, ajánlatot az Elektronikus Értékesítési Rendszer (EÉR) felületén lehet tenni április 29. és május 16. között – derül ki az árverési hirdetményből.

C. Polzer & Comp bécsi páncélszekrény
C. Polzer & Comp bécsi páncélszekrény
Kép: EÉR

A Buda-Cash nyilvánosan meghirdetett vagyontárgyai között figyelemre méltó és értékes műalkotások is vannak. Köztük a kortárs magyar festészet egyik legkeresettebb festőjének, Nádler Istvánnak a képei.

A felszámoló márciusban árverésen értékesített két Nádler-festményt, a licit 5,5 millióról indult, végül 9,4 millió forint lett a leütési ár. Szerződést azonban nem kötöttek a nyertessel, ugyanis április közepén a felszámoló érvénytelenítette az árverést. „Az értékesítés nem felelt meg a jogszabályi feltételeknek; az árverést követően új tény merült fel az értékesítéssel érintett vagyonelemek vonatkozásában, ezért a felszámoló az árverési felhívást érvénytelennek nyilvánítja és intézkedik az új árverési hirdetmény kiírása iránt” - olvasható a közleményben. Ez alapján új licit várható a két cím nélküli Nádler-festményre, az egyik 1987-ben (olaj, farost 100x70 centiméter), a másik 1995-ben (olaj, karton 100x68 centiméter) készült.

Nádler István, Cím nélkül, 1987, olaj, farost
Nádler István: Cím nélkül, 1987, olaj, farost
Kép: EÉR

Szintén meghirdették már, de nem talált gazdára két Bukta Imre-festmény, az egyik a 2003-ban készült Primőr című, a másik a 2006-os Kora tavasz faluszélén című olajfestmény. Ezeket is kizárólag egyben értékesíti a felszámoló, a becsértékük 1,8 millió forint, a kikiáltási áruk legutóbb 1,44 millió forint volt.

Bukta Imre, Primőr, 2003 olaj, vászon
Bukta Imre, Primőr, 2003 olaj, vászon
Kép: EÉR

Elsőre elvitték a JLC kronométert

Tavaly decemberben elkelt a Buda-Cash-vagyonból egy Jaeger-LeCoultre Atmos asztali óra, ami javításra szorul. Az órát működőképes állapotban a hőmérséklet változása működteti, nem kell felhúzni, nincs elem benne. A licit 100 ezerről indult, végül 320 ezerért talált új gazdára.

Decemberben 25 ezerért eladtak egy 2008-as évjáratú Doxa női karórát is.

Jaeger-LeCoultre asztali óra (kronométer)
Jaeger-LeCoultre asztali óra (kronométer)
Kép: EÉR

A felszámoló korábban 170 ezerért eladott 42 darab, úgynevezett Balázs-grafikát. Az árverező szerint az alkotó ismeretlen, egyes rajzok alján BA, mint Balázs név jelzése olvasható.

Márciusban, szintén második alkalommal hirdették meg, de végül nem keltek el, így új árverés várható az alábbi műalkotásokra:

Etienne Beothy (Beöthy István) Hullámló hasáb című, egyméteres gránit-bronz szobra, 1,8 millió forintért (a becsértéke szintén 1,8 millió forint).

Csiszér Zsuzsi öt festménye, 2,4 milliós kikiáltási árral (a becsérték 3 millió forint volt).

Tamási Claudia négy olajfestménye, 640 ezer forint kikiáltási árral (a becsérték 800 ezer forint).

Németh Miklós tíz festménye, 1,15 milliós kikiáltási árral (a becsérték 1,44 millió forint).

Káldi Katalin öt festménye, 2,16 milliós kikiáltási árral (a becsérték 2,7 millió).

Oláh Mátyás hét rajza, egymillió forint minimálárral (a becsértéke 1,25 millió).

Egy többféle technikával készült festménycsomag (köztük Reinprecht Károly, Székács Zoltán, Alekszej Vlaszov, Ajtai Tamás és Zajácz Tamás egy-egy műve) is vevőre vár, egymillió forintért (a becsérték 1,23 millió forint).

Alekszej Vlaszov: Tőzsde (olaj, vászon)
Alekszej Vlaszov: Tőzsde (olaj, vászon)
Kép: EÉR

Olcsón elkelt két Millenniumi fényképalbum

A felszámoló második meghirdetésre eladott két, 1896-ban kiadott fényképalbumot egy rajzgyűjteménnyel együtt, szerénynek mondható 35 ezer forintért (a licit 20 ezerről indult).

A "Magyarország a Millenium idejében” című 96 oldalból álló, Kunosy Vilmos és fia Műintézet által 1896-ban kiadott fényképalbumot és „Az ezeréves Magyarország és a Milleniumi kiállítás” című 210 oldalból álló, Kunosy Vilmos és fia Műintézet által 1896-ban kiadott fényképalbumot, valamint Takáts Márton: Hommage a Piranesi című, Tiara Zrt. által 2006-ban kiadott, rajzgyűjteményt tartalmazó könyvet adtak el.

Millenniumi fényképalpunok, rajt
Millenniumi fényképalbumok
Kép: EÉR

Mindössze 15 ezer forintért lett új gazdája négy használati-, illetve dísztárgynak: egy 50 centiméter magas földgömbnek, egy szivaros doboznak, egy piros, 2008-as pekingi olimpiai vázának egy bordó tároló dobozzal együtt.

Vevőre talált már egy 15 darabos, a felszámoló szerint ismeretlen festők alkotásait tartalmazó csomag – a csatolt fotók alapján többségében kellemes, pasztell képek -, 220 ezer forintért, ami 15 ezerrel több, mint a kikiáltási ár volt.

Százmilliárdos kár a cégcsoportnál

A PSFN folyamatosan hirdeti a Buda-Cash és a tulajdonosaihoz köthető BRB bankcsoport vagyonelemeit értékesítésre, a bevételből a hitelezőként nyilvántartottak követeléseit kell kielégíteni. A megjelent felszámolói hirdetmények alapján főként a BRB négy bankjának ingatlanai, szerződésállománya, üzletrészei és követelései voltak kelendőek, több milliárd forintért, de a Buda-Cash vagyonából is sikerült eladni kisebb nagyságrendben autókat, informatikai eszközöket és bútorokat – bár az irodai bútorokra és eszközökre kiírt árverések többsége egyelőre eredménytelenül zárult.

A Buda-Cash brókerház működési engedélyét 2015. február végén, március elején függesztette fel szabálytalanságok miatt a Magyar Nemzeti Bank (a BRB-bankokét március elején), a menedzsment és a tulajdonosi kör tagjait később sikkasztással és csalással vádolták, többek között az ügyfelek pénzéből, de a tudtuk nélkül kereskedtek tőzsdei papírokkal. A bíróság a vádlottakat négy-hatéves börtönbüntetésre ítélte, de mellőzték velük szemben a vagyonelkobzást.

Kandallógyártó és síhotel az Opusnál

A Buda-Cash tulajdonosaihoz köthető, vagyonkezeléssel foglalkozó Opimus Group Nyrt.-ben több értékes vállalat volt a brókerház tevékenységének felfüggesztésekor (az nyrt.-be a megelőző években a Buda-Cash, a Buda-Cash vagyonkezelője és a tulajdonosok is apportáltak vagyont), de az nem lett része a felszámolási vagyonnak.

Az Opimusban 2016-ban jelenhetett meg közvetítő cége(ke)n keresztül Mészáros Lőrinc, majd 2017-ben jelentős tulajdonossá vált. A tőzsdei társaság ma Opus Global néven működik, Mészáros és érdekeltségei a részvények többségi tulajdonosa. A tulajdonosváltás előtt már a társaság portfóliójába tartozott például a sütő-, főző- és fűtőkészülékeket gyártó Wamsler SE, az ausztriai Murauban Hotel Alpenblick (korábbi nevén Ferien) szállodát üzemeltető Holiday Resort Kreischberg-Murau GmbH, a VI. kerület, Révai utca 10. szám alatti irodaházat tulajdonló Révay 10 Kft. és egy győri székhelyű építőipari cég, az Euro Generál Zrt. 50 százalékos részvénycsomagja. (Az Opimus két mezőgazdasági cége, a Csabatáj Zrt. és a Hidasháti Zrt. egy 2015 decemberétől 2017 januárjáig tartó kitérő után került vissza az Opimus/Opushoz, illetve a második cég Mészárosék Búzakalász 66 Kft.-jéhez került.)

A cégek közül a győri Euro Generál részvénycsomagja 2020-ban az Opustól átkerült Mészáros és gyerekeinek cégéhez, a Fejér-B.Á.L Zrt.-hez, az osztrák cég (amely az Alpenblick mellett egy másik muraui, a Hunguest-lánchoz tartozó hotelt, a Hotel Relaxot is tulajdonolta) pedig tavaly Tiborcz István BDPST Group-jának tulajdonába került. (Szintén Tiborcz cége vette meg tavaly októberben a mátraházi Lifestyle Hotelt Mészárostól, ez a hotel a Quaestor brókercég bedőlése után került követelésvásárlással a felcsúti milliárdoshoz.)