Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A betörés április 7-éről 8-ára virradó éjszaka történt. Az Arton Capital Kft.-nek a cégbírósági adatok szerint a VI. kerületben, a Hajós utca 25-ben van a székhelye, de maga az iroda a háztömb Ó utcai oldalról nyílik. Itt támadtak a betörők, akik több millió euró készpénzt vittek el, és a letelepedési üzlettel összefüggő bizalmas dokumentumokhoz is hozzáférhettek - olvasható a portálon.

Az Arton Capital az egyik vállalkozás, ami magyar letelepedései kötvényeket forgalmaz külföldön. A kötvények piaca négy vállalkozás között volt leosztva, mindegyikük csak bizonyos országokban forgalmazhatott. Az Arton többek között az arab országokban, Afrikában és Ázsia egyes részein árulta a magyar értékpapírokat.

A 444.hu szerint a rendőrség hatalmas erővel mozdult rá az ügyre. Nagyon sok tanút hallgattak meg: ez a belvárosi helyszín miatt akár ezernél is több embert jelenthet. A dolog azért kelt a rendőrségen belül is ellenérzéseket, mert erőszakkal nem járó vagyon elleni bűncselekmények esetén szokatlan, hogy ekkora erő mozduljon meg.

Politikai nyomás

Egy Kosik Kristóf nevű ügyvéd járt el a kínai piacon árusító HSSDF és az Arton jogi ügyeiben is, ő korábban Habony Árpádnak, a Fidesz-frakciónak és az V. kerületi önkormányzatnak is dolgozott, ahol Rogán Antal volt a polgármester.

Az Orbán Ráhelt és Tiborcz Istvánt Bahreinben kalauzoló tiszteletbeli konzul, Garamvölgyi Balázs a térségben segítette az Arton munkáját. Balogh Radosztina, az Arton ügyvezetője és egyik tulajdonosa Rogán Antal egyetemi évfolyamtársa volt.

A papírokat kibocsájtó Államadósság Kezelő Központ idén januárban jelentette be, hogy március 31-től megszűnnek a kötvények. Egy héttel ezután történt a betörés az Arton irodájában.