Az új és meglévő üzleteket szolgáltató központokká alakítanák át postával, patikával - vázolta a terveket Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke a Magyar Nemzetnek.

A vidéki kisboltok programjának előkészületeiben más szakmai szervezetekkel együtt három éve együttműködünk a kormányzattal, és most elérkezett az ideje annak, hogy meghirdessék a vidéki ellátási lánc megerősítéséről szóló, példátlanul nagy programot.

A hatéves bérmegállapodást követően több olyan kisvállalkozás került veszteséges helyzetbe, ahol nem tudták kitermelni a kötelező emeléseket az alacsony forgalom melletti kevés árrésből. Az árrés 70-80 százalékát kellett a bérekre, járulékokra költeniük, ami végül több helyütt boltbezárásokhoz vezetett - mondta Zs. Szőke Zoltán.

Ma nagyjából háromszáz hazai kistelepülésen nincs semmilyen alapvető bolt, ahhoz, hogy a lakosok a friss fogyasztási cikkeket, élelmiszereket megvásárolhassák, a falujuktól távolabb kell menniük.

Ezzel együtt mintegy 2400 olyan település van, ahol kétezernél kevesebben élnek, innen pályázhatnak a meglévő kisboltok a támogatásra.

Körülbelül másfél millió embert érinthetnek a 45 milliárdos keretből támogatott fejlesztések. Nagy lehetőség ez a vidéki boltosoknak: már sokan érdeklődtek, de mindenki várja a részletszabályokat; a rendelet egy-két héten belül megjelenhet - tette hozzá a kereskedelmi lánc elnöke.

Az elképzelések szerint a pályázaton elnyerhető támogatásokból egyrészt az ellátatlan településeken új üzletek épülnének és újranyithatnak a korábban bezárt egységek. A kereskedők kérhetnek pénzt a jelenleg is működő boltok korszerűsítésére is, például jelentősebb energiahatékonysági beruházásokra, de a modernebb berendezés, a költségtakarékos működés megteremtése is a támogatandó célok között lehet.

Az egyik legjelentősebb újítás az lesz, hogy az átalakított boltok a jövőben nem csupán önálló élelmiszer-kereskedelmi egységként kapcsolódnak be a falvak életébe. A beruházásokkal olyan közösségi tereket, szolgáltató központokat alakítanak ki az épületekben, amelyek találkozási pontok lehetnek, és ahol más közszolgáltatások is elérhetők lesznek, például a posta vagy a gyógyszertár.