A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) úgy döntött, hogy az évi 9 milliárd forintos forgalmat bonyolító Colas Északkő Bányászati Kft. ügyvezetőjének, Cseh Zoltán cégének is ad 201 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást egy új panzió építésére - derül ki a támogatottak listájából. Az MTÜ által indított, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program keretében konkrétan a 2017-ben alapított RAK-PART 4465 Kft. nevű cég kapott 201 millió forint állami támogatást arra, hogy Rakamazon, a Nagy-Morotva tó partján építsen panziót prémium kerékpáros és vízi-turisztikai szolgáltatásokkal.

A szomszédos Tokaj településen székelő cég tulajdonosa Cseh Zoltán és felesége. A friss vállalkozásnak 2017-ben és 2018-ban nem volt bevétele. Nem úgy a Colas Északkő Kft.-nek, amely történetének egyik legjobb évét zárta tavaly: 8,9 milliárd forintos árbevétel mellett 2,4 milliárd forintos nyereséget értek le. A francia tulajdonban lévő cég ügyvezetője már 2005 óta Cseh Zoltán. Referenciái alapján nagy állami beruházások segítették a Colas Északkő gyarapodását: ők szállítottak zúzottkövet például az M4-es és az M35-ös autópálya, valamint az Esztergom-Óbuda vasútvonal építéséhez. Tizenkét kőbányájuk a Dunakanyartól az Északi-középhegység mentén helyezkedik el, kavicsbányájuk pedig Tiszatarjánban található.

Az állam azonban nem csak 201 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást és munkát adott Cseh Zoltánnak, hanem 2016-ban a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnöktől megkapta a Magyar Ezüst Érdemkeresztet is. Az adófizetők pénzéből az új panziót Rakamazon építő RAK-PART Kft. székhelye pedig a szomszédos Tokaj, ahol Cseh Zoltán apja, id. Cseh Zoltán húsz évig volt alpolgármester és a gazdálkodási és költségvetési területért felelt. Idén januárban pedig Tokaj díszpolgára lett.

A közpénzből is épülő panzió vélhetően nem lesz komoly riválisa a Grand Hotel Tokaj ötcsillagos szállodának, amelynek építésére Szepesi Richárd, a hazai hotelbiznisz új sztárjának cége 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott az MTÜ-től. Tokaj önkormányzata pedig azzal segítette a vállalkozást, hogy Tokaj név használatáért fizetendő 4 millió forintos díjnak mindössze az 5 százalékát, 200 ezer forintot kellett megfizetnie. A fennmaradó 3,8 millió forint befizetésére pedig 3 év fizetési halasztást kapott Szepesi cége a képviselő-testülettől.

Dunakanyar: harmadik ütem

A balatoni és a tokaji térség után pedig a Dunakanyar régiójában is kinőhetnek új panziók és szállodák a földből. A Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt működő MTÜ által indított Kisfaludy program keretében ugyanis harmadik üteméhez ért a szálláshelyfejlesztés a Dunakanyarban, amelynek során meglévő szállodák nyújthatnak be támogatási igényt kapacitásbővítésére és szolgáltatásuk minőségének fejlesztésére. Az első két ütemben új szállodákra és panziókra lehetett pályázni - az MTÜ még nem hozta nyilvánosságra az eredményt -, most viszont a maximum 150 szoba kapacitással rendelkező szállodák tulajdonosai nyújthatnak be támogatási igényt július 15-től augusztus 2-ig. A keretösszeg ezúttal mindössze 600 millió forint. Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója szerint a korábbi pályázatokon kizárólag szakmai szempontok alapján döntöttek.

Nem felel meg a pályázati feltételeknek viszont az a visegrádi luxusszálloda, amelynek építése a 2008-as válság miatt félbemaradt. A félkész, 1,8 milliárd forintra tartott visegrádi szállodaépület 2016-ban került a Hotel Vsgrd tulajdonába, idén viszont megint új tulajdonosa lett. "Megerősítjük, hogy a MINERVA Befektetési Alapkezelő Zrt. által képviselt MINERVA V50 Ingatlanfejlesztő alap megvásárolta a Visegrádon található félkész szálloda komplexumot. Az adásvételre 2019. február-március hónapban került sor. A projekt újratervezése folyamatban van, így a hotel megnyitásával, megtérülésével és megcélzott ügyfélkörével kapcsolatos információkat jelen pillanatban még nem tudunk adni. Az objektum folyamatos élő erős őrzéssel védett" - közölte a társaság a Napi.hu kérdésére.