Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jogos elvárásnak megfelelnek a babakocsik, azaz biztonságosak. Az árak ugyanakkor nagyon eltérnek egymástól - nagyon leegyszerűsítve ez a két legfontosabb dolog látszik a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) által közzétett nemzetközi babakocsitesztből (fizetős tartalom).

Mit néztek e tesztelők?

A tesztben szereplő 65 babakocsinál vizsgálták a biztonságot, az irányíthatóságot, a szállíthatóságot és a tisztíthatóságot. Kedvező, hogy a babakocsik a legtöbb szempont alapján jó eredményt értek el, ez azt jelenti, hogy valamennyi összesített eredménye 50 pont felett volt, 24 babakocsi  pedig 75 pontnál is jobban szerepelt.

Miért kell fizetni

Fontos megjegyzés: a Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza nem kap pénzt, jutalékot vagy egyéb juttatást a teszt készítőitől. A Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapján elérhető részletes (amibe beletartozik a konkrét termékek végeredménye) teszteredményekért pedig azért kell fizetni, mert a teszt megrendelője és jogtulajdonosának, az International Consumer Research and Testing Ltd.-nek ez az előírása. A gyártóktól független nemzetközi ICRT (International Consumer Research & Testing ) hálózat világszerte fizetős tesztekkel segít a vásárlóknak.
Az ICRT egységesen kidolgozott módszertan és szempontrendszer alapján készíti a teszteket akkreditál laboratóriumokban. Egy-egy termékteszt nemzetközi szinten zajlik, a Tudatos Vásárlók Egyesülete teszi magyarul is elérhetővé és az adott termékek magyarországi árát is publikálja, ha azok megtalálhatóak a piacon.

A biztonságot úgy nézték, hogy vannak-e a kocsikon kiálló élek vagy könnyen leszakítható részek, amelyek sérülést okozhatnak, illetve mennyire erős a biztonsági övük. Szintén kedvező, hogy a biztonság terén kiemelkedően szerepeltek a termékek: a 65 tesztelt babakocsiból 62 legalább 4-est kapott a 0-tól 5-ig terjedő skálán.

Árban mások

Miközben az összesített eredmény és a biztonság szempontjából nincs nagyobb probléma a babakocsikkal, az árakban már óriásiak a különbségek. A tesztgyőztes ugyanis kevesebb mint 70 ezer forintba kerül, igaz, ebben nincs Travel system funkció. A második helyezett pedig 340 ezer forint, amelyben viszont van.A tesztben ráadásul akadnak 3-400 ezer forintos babakocsik, amelyek még az első tízbe sem fértek be.

A Travel system funkció azt jelenti, hogy könnyebben hozzáilleszthető a hordozót vagy mózeskosár a babakocsihoz.E funkciónál fontos, hogy ezt csak pár hónapig érdekes, ezért érdemes átgondolni, hogy valóban szükség van-e rá. Az első tíz helyezett között pedig vannak olyan babakocsik, amelyek rendelkeznek Travel systemmel és 120-150 ezer forintba kerülnek, de vannak 200 ezres darabok is.

Tanácsok a vásárláshoz

Mielőtt valaki megvenné a babakocsit, azelőtt mindenképp még érdemes kipróbálni azt. Fontos, hogy a kerék ne ütközzön neki a lábunknak. Érdemes vinni a próbára egy nehezebb táskát, és megnézni, hogy a babakocsira téve hogyan irányítható.

Nézzük meg, hogy mennyire könnyen tudjuk használni (megemelni, összecsukni)! Szintén érdemes megnézni, hogy jó fog-e a fék, könnyű-e használni, ill. jól működik-e a fék, és mennyi csomag fér el a csomagtartóban.

Összességében tehát nem az ár alapján kell választani, mert a tesz alapján akár több százezer forinttal olcsóbban ugyanolyan vagy még jobb babakocsit lehet vásárolni.

Címlapkép: Northfoto/Bildagentur-online/Chromorange