Idén továbbra is hatalmas a boltos bérolló a megyék között: 79 ezer forint. A kétszámjegyű béremelést majdnem minden megy hozta 2019-ben, kivételek a megyés bérrangsor legvégén kullogó Békés és Nógrád megyék boltosai - olvasható a portálon..

A legjobban a Fejér megyei boltok fizetik az eladóikat 277 ezer forintos átlaggal (a havi bruttó átlagkereseteket nézve a négy főnél nagyobb boltosok körében), amelyet a főváros (253,4 ezer forint) és Pest megye (245,7 ezer) követi. Somogy, Békés és Nógrád, 200 ezer forint környékén mozog, míg az utolsó helyen tanyázó Nógrádban 197,6 ezer az eladók átlagfizetése.

QP | Quality Placement

A földrajzi térségek közötti bérkülönbségeket számos tényező befolyásolja, így a megye gazdasági ereje, a településszerkezet, az aprófalvak, kistelepülések súlya, a közlekedési viszonyok, vagy az idegenforgalom. Bár a turizmusnál is vannak különbözőségek, hiszen a Balaton északi partján Veszprém megyében sokkal nagyobbak a boltos átlagkeresetek (242,6 ezer forint), mint a déli part mentén húzódó Somogy megyében (202,1 ezer).

Nehéz a dolga a boltos katonának

Az egyes megyékben a fizikai dolgozók bérével összevetve a boltos eladók átlagkeresetét nagyon is jellemző a bérelmaradás, hiszen csak két megyében mozognak a boltok a megyei átlag felett, Borsodban (214,8 ezer) és Szabolcsban (208 ezer), utóbbiban nem is kicsi: 23 ezer forint a boltos eladók bérelőnye.

Győr-Moson Sopronban 100 ezer forint a boltos eladók bérhátránya a megyei átlaghoz képest, ami azért több, mint sok. Komárom Esztergom megyében 74 ezer forint, Hevesben és Vas megyékben 47 ezer forint a lemaradás.

A boltos eladók így akár megyén belül, lakhelyükhöz közel is találnak a boltnál jobban fizető más munkahelyet, ha váltásra adják a fejüket (de mint korábban már kimutattuk, a boltos szakmák között is a bérolló - földrajzi különbségek nélkül - 94 ezer forint).

Nyilván számít a nyugati határ közelsége is, hiszen a rangsorban a dunántúli megyék többsége a rangsor első felében tanyázik, hiába, ott erősebb a magyar ipar is, a második felét pedig az alföldi és az északi megyék alkotják.

Nem véletlen, hogy a boltokban nagy a fluktuáció az eladók körében. Ráadásul közben a bérek mindenütt emelkednek a nemzetgazdaságban, ezért is kisebb a boltos eladóbérek átlaga.

A részletes megyei listát a blokkk.com-on találja.