A MÁV-Start új szerelvényeinek folyamatos forgalomba állásával egyre több járaton találkozhatnak az utasok a KISS emeletes motorvonatokkal - írja a MÁV közleményében. November 24-től két újabb jármű is szállítja az utasokat hétköznaponként, ennek köszönhetően a Budapest–Újszász–Szolnok vasútvonalon két, a ceglédi vasútvonalon már hat KISS motorvonat jár.

  • Az újszászi vonalon az új motorvonat Szolnokról reggel 5, 10 és 15 órakor, Budapest Keleti pályaudvarról 7:15, 12:15 és 17:15-kor indul.
  • A ceglédi vonalon a Szolnokról 5:40-kor, Ceglédről 15:48-kor, Budapest Nyugati pályaudvarról 14:03-kor és 17:33-kor, valamint a Ceglédről Szolnokra 18:54-kor induló vonatokon utazhatnak KISS motorvonatokkal.
  • A váci vonalon továbbra is tíz,
  • az esztergomi vonalon pedig reggelente egy emeletes vonat közlekedik.

Vége a reggeli és délutáni tumultusnak?

A MÁV szerint az új járművek nagyon népszerűek az utazóközönség körében. Nagy kapacitásúak, a légkondicionált és tágas utastérben a két szinten összesen 600 ülőhely és négy mosdó – ebből az egyik akadálymentesített – van. Az oldalankénti 12 ajtón gyorsabb a le- és felszállás, a menetdinamikájuk pedig a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban jobb menetrendszerűséget biztosít - írja a MÁV.

A kocsikban kamera- és utastájékoztató, valamint ülőhelyfoglaltságat mutató rendszer, wifiI, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozók is megtalálhatók. A terekben pedig 4 kerekes szék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi is szállítható - sorolják az előnyöket.

Negyven emeletes vonatot ígérnek 2022 végéig

Jövő év végéig a megrendelt járművek mindegyike, összesen 40 KISS állhat forgalomba. Az emeletes motorvonatok elsősorban a budapesti elővárosi vonalakon közlekednek. A vasúttársaság arra törekszik, hogy ezek az új szerelvények minél több utas számára biztosítsák a színvonalas kötöttpályás közlekedés élményét - ígéri a MÁV.