Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A munkabeszüntetésben szerdán 13 óráig 346-an vettek részt az üzem 1700 munkavállalójából. A munkabeszüntetéshez csatlakozó munkavállalók az előzetes munkáltatói tájékoztatás alapján, a jogszerű sztrájk követelményeinek megfelelően írásban tettek nyilatkozatot részvételi szándékukról, e dokumentumok a munkaügyi elszámolások alapjai és a részvételi adatok tényszerű forrása - írja a cég közleményében.

A munkáltató kedden délután megkezdte az előzetesen meghirdetett tárgyalását a kollektív szerződésről. A megbeszélésen az üzemben működő három dolgozói érdekképviselet közül kettő - a Contitech Dolgozók Független Szakszervezete, valamint a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete - vezetői megjelentek, a munkabeszüntetést meghirdető Makói Gumiipari Szakszervezet (MGSZ) részéről csak a sztrájkbizottságot képviselő ügyvéd érkezett, így érdemi egyeztetést nem tudtak folytatni.

A munkáltató célja továbbra is megállapodásra jutni a kollektív szerződésről, ezért újabb tárgyalási időpontokat tűzött ki - áll a közleményben.

A sztrájkolók kérik vissza a juttatásaikat

Radics Gábor, a MGSZ-t is tömörítő Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke az MTI-nek elmondta, annak ellenére, hogy a munkáltató próbál nyomást gyakorolni a sztrájkolókra az üzem dolgozói elszántak, javítani akarnak a munkakörülményeken és visszakapni a korábbi - a cégvezetés által felmondott - kollektív szerződésben elért juttatásokat.

Az elnök szerint elfogadhatatlan, hogy a munkáltató - a jogszabályi előírások ellenére - nem tárgyal a sztrájkbizottsággal a követelésekről, csupán a kollektív szerződésről egyeztetne, erre azonban a munkabeszüntetés alatt nincs lehetőség. Radics Gábor érthetetlennek tartja a cégvezetés hozzáállását, mint mondta, a Continental csoportnál egyetlen helyen sem mondták föl a kollektív szerződést arra hivatkozva, hogy a megállapodás elavult, a munkavállalók által kért juttatások költsége pedig nem éri el a korábbi munkabeszüntetések okozta bevételkiesést.