A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kiterjesztette a Magyar Telekom Nyrt.-nél a márciusban ismeretlen tettes ellen indított, hűtlen kezeléssel kapcsolatos nyomozását - közölte kedden a társaság a BÉT honlapján. Erről tegnap értesítette az NNI a Telekomot, a közlemény szerint a nyomozást a munkavállalók személyes adataival a belső független vizsgálat keretében történt esetleges visszaélés vizsgálatára is kiterjesztette a hatóság.

A nyomozó iroda márciusban indított eljárást a Magyar Telekom csoport tagjai által kötött bizonyos szerződések és egyéb ügyek kapcsán, a cégcsoport nyomozásban együttműködik a hatósággal. A közlemény szerint a Magyar Telekom nem tudja megítélni az NNI nyomozás időigényét és annak kimenetelét, ahogyan azt sem, hogy lesz-e, és ha igen milyen hatása az NNI nyomozásnak a társaságra, annak pénzügyi beszámolóira, illetve a belső független vizsgálatra és a folyamatban lévő egyéb hatósági vizsgálatokra.

A hatóságok büntető és polgári jogi szankciókat alkalmazhatnak a társasággal és leányvállalataival szemben, ideértve a pénzbüntetést is, illetve további változtatásokat kezdeményezhetnek üzleti tevékenysége és a megfelelőségi program tekintetében - közölte a Telekom.

A Magyar Telekom a 2008. évről szóló jelentésében a macedón tanácsadói szerződésekkel kapcsolatban azt közölte, hogy 6 szerződést vizsgálnak független elemzők, az ezekkel összefüggő költségek tavaly 5,4 milliárd forintot tettek ki - írta az MTI Eco.

A Magyar Telekom 2006 februárjában megbízta az amerikai White and Case jogi irodát két, összesen 8 millió euró értékű tanácsadási szerződés kivizsgálásával, ezeket a távközlési cég két montenegrói érdekeltsége kötötte.

Ennek előzményeként a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgálói nem írták alá a Magyar Telekom 2005-ös pénzügyi beszámolóját, "a gyanús montenegrói tranzakciók miatt". A belső vizsgálatot a cég macedóniai érdekeltségeinek hasonló ügyleteire is kiterjesztették. Ezekben az ügyekben több vizsgálat is folyik.