Az elégedetlen tagok gyökeres változásokat sürgetnek a 23 éves hálózat irányításában, szervezetében, működésében. Ennek a kikövetelt megújulásnak csak az egyik első jele, hogy Baldauf László elnök január 1-el távozik az operatív vezetésből. Pár hónapnyi halasztással, az alapítónak kijáró örökös tiszteletbeli elnök ranggal, de végül leköszönt az elnöki posztról. A generációváltást megtestesítő utódja, Lázár Vilmos fogathajtó világbajnok lett.

A Figyelő cikke szerint a láncban legalább két fő érdekcsoport feszül egymásnak. Az egyik oldal, a CBA-elit önmagában is összetett. Vannak az "alapító öregek" - a Baldauf László, Breier László és Krupp József alkotta BBK-csoport -, valamint a vagyonos középgeneráció, a Lázár-fivérek és mások mellett Dienes Zoltán, Gyelán Zsolt, Viszokai Árpád. Miután - a Nemzeti Vágtát és a Magyar Lovassport Szövetséget eddig is vezető - Lázár Vilmos lett Baldauf utódja, előretört az utóbbi, a Fidesz vezetéshez sok szállal kötődő, számos Príma üzletet működtető kör.

Velük szemben állt a legnépesebb és legtürelmetlenebb csoport, a vidéki franchise-tagok, régiós központokat és kis láncokat üzemeltetők, valamint kisboltosok által alkotott tábor. Ez az az elszánt, változásokat követelő kör, amely - látva a nagyok vagyonosodását és módszereit az elmúlt években - jobb kondíciókat, több jogot és lehetőséget követel. Tele lett a hócipőjük azzal, hogy csak fizetik a franchise és egyéb, a tagsággal járó díjakat, mégis évek óta elmaradnak a beígért nagy lehetőségek.

Az új elnök vezetésével a CBA-nak harcolnia kell a - bel- és külföldi tulajdonú - versenytársakkal is. Figyelemre méltó például, hogy milyen barátian és elismerő szavakkal szólt a Coop érdemeiről nemrég a lánc szülinapi partiján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Mintha a Coop immár esélyesebb lenne a baráti üzletlánc titulusra - írta a hetilap.

QP | Quality Placement