A hazai vállalkozások nem számítanak arra, hogy a háború néhány héten belül befejeződik – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatásból, amely a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre szóló várakozásait vizsgálja. Többségük (54 százalék) azonban még mindig bízik abban, hogy idén véget érhet. A háború komoly, akár több mint két évig tartó elhúzódását csak minden tizennegyedik cég feltételezi.

„Az orosz-ukrán katonai konfliktus elhúzódása a hazai vállalkozások egyéves várakozásaira is hatással van. Az árfolyamváltozás, az áremelkedés és az anyagbeszerzési nehézségek ugyanis mind a vállalati költségek emelkedésével járnak, ami meghatározó a további pénzügyi és beruházási terveket illetően. A kutatásból az is látható, hogy ez a hatás az egyes szektorokban eltérő mértékben jelentkezik. A mezőgazdasági cégek 66 százaléka, a kereskedelmi és a szolgáltató cégek nagyjából harmada (35 százalék), az ipari, építőipari vállalkozásoknak pedig 45 százaléka jelezte azt, hogy nagymértékben befolyásolja 12 hónapra vonatkozó terveiket a katonai konfliktus” – mutatta be az eredményeket Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője.

Így emelkedtek a kkv-k költségei

Alig van olyan cég, ahol az elmúlt félévben nem jelentkezett többlet kiadás. Ennek mértéke a vállalkozások több mint harmadánál (35 százalék) nem haladja meg a 10 százalékot, a kkv-k többségénél azonban jóval komolyabb emelkedés történt. A cégek közel felénél (46 százalék) 11-25 százalék között, minden tizedik vállalkozás esetében pedig 25 százalékot is meghaladó mértékben növekedtek a költségek. Ennek egyik oka, hogy az alapanyaghiány sok esetben a beszerzés drágulását okozta.

Azok közül a cégek közül ugyanis, ahol nehézségeket okozott az alapanyagok beszerzése, 89 százalék mondta, hogy csak drágábban tudott hozzájutni a szükséges termékekhez. Emellett a költségek emelkedésében a forintárfolyam változása is komoly szerepet játszik: 72 százalék jelezte, hogy kedvezőtlenül befolyásolja cégét a forint gyengülése.

Az emelkedő költségek hatására ötből négy cég volt kénytelen árat emelni a felmérést megelőző fél évben. 37 százalékuk maximum 10 százalékkal, minden harmadik cég 11-25 százalék között, közel minden tizedik cég (9 százalék) pedig 25 százalékot meghaladó mértékben.

Így hat rájuk a kata-módosítás

„Az eddig közel 450 ezer vállalkozás által igénybe vett kata módosítása gyakorlatilag a teljes üzleti szektort érinti. Jelentősen leszűkül azon vállalkozások köre, akik igénybe tudják venni ezt az adózási formát, mivel kiesik a katából az a vállalkozás, amelyik nem csak magánszemélynek számláz. A változás a kisvállalkozások mellett a startupok – főleg a korai fázisban lévők – fejlődési esélyeire is hatással lesz. Esetükben ugyanis a katások közül kiesnek a cégek, az egyéni vállalkozóként dolgozó tanácsadókat nem – vagy csak jóval nagyobb költségen – fogják tudni igénybe venni, az új adózási formára áttérés pedig olyan adminisztrációs többlet terhet jelenthet, amire nem biztos, hogy lesz belső kapacitás és plusz anyagi erőforrás” – kommentálta a törvénymódosítást Rammacher Zoltán.