Törvényi kizáró ok miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa nem újította meg a Klubrádió Budapest 92,9 MHz frekvenciára szóló jogosultságát, és megkezdte a pályázati eljárás előkészítését - közölte az NMHH.

A Klubrádió szolgáltatójának ismételt jogsértése miatt, a médiatörvény értelmében a Médiatanács nem hosszabbította meg a 2021. február 14-én lejáró médiaszolgáltatási jogosultságot a Budapest 92,9 MHz körzeti frekvencián. A Klubrádió hétéves működése során több alkalommal megsértette a médiatörvény rendelkezéseit, amely jogsértések miatt a Médiatanács különböző jogkövetkezményeket alkalmazott - áll az indoklásban.

Az ismételt jogsértéssel érintett határozatokat a Klubrádió tudomásul vette, bíróságon nem kezdeményezett jogorvoslatot, a bírságok összegét befizette. A médiatörvény vonatkozó rendelkezése értelmében a médiaszolgáltatási jogosultság megújítását kizáró ok, ha a médiaszolgáltató a működése során a médiatörvény rendelkezéseit ismételten vagy súlyosan megszegi - hívja fel a figyelmet az NMHH a közleményében.

A Budapest 92,9 MHz frekvencia folyamatos működtetésének biztosítása érdekében a Médiatanács megkezdte a frekvencia hasznosítására irányuló pályázati eljárás előkészítését. Az ismételt törvénysértés ellenére a pályáztatási folyamat során a jogosultsággal jelenleg is rendelkező Klubrádió szolgáltatójának lehetősége lesz pályázati ajánlat benyújtására, vagyis ha a Klubrádió tovább akar működni, akkor ezt csak úyg teheti meg, ha pályázik és azon elnyeri ismételten a frekvenciát.

A Médiatanács szándéka szerint a budapesti 92,9 MHz frekvencián folyamatosan közösségi rádiónak kell működnie.

Vége a digitális terjesztésnek is

Mivel az NMHH néhány napja megszüntette a digitális rádiózást Magyarországon, és a Klubrádió elvesztette digitális terjesztésének (DAB+) lehetőségét.

Ezért amennyiben a Klubrádió 2021. február 14-ig nem jut újból analóg frekvenciához, akkor felmerülhet, hogy a Klubrádió legalábbis egy ideig kizárólag az interneten, streaming segítségével tudja tovább folytatni tevékenységét

A döntés meglepő

A mostani fejlemény azért meglepő a Média1 blog szerint, mert a Klubrádió vezérigazgatója korábban azt nyilatkozta a Media1-nek, hogy nem követtek el olyan jogsértéseket, ami alapján felmerülhetne, hogy ne kapnának hosszabbítást.

A Media1 utolérte Arató Andrást, a Klubrádió elnökét, aki a blogtól értesült az NMHH Médiatanács döntéséről. Egyelőre nem kommentálta érdemben a döntést, későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.

A Klubrádió nem először kerül bizonytalan helyzetbe. Korábban a Médiatanács már megpróbálta megakadályozni a rádió működését. Éveken át pereskedtek emiatt, amit a rádió megnyert, de a pereskedés még nem teljesen zárult le, mivel a Klubrádió kártérítést is követelt a történtekért.

Más döntések

A Médiatanács grémiuma a fentiek mellett elfogadta a Győr 96,4 MHz körzeti rádiós frekvenciapályázati felhívásának tervezetét közösségi jellegű használatra, és hozzájárult ahhoz, hogy a Karc FM Média Kft. a Sopron 98,4 MHz frekvencián két hónapos haladékkal, legkésőbb december 8-án kezdje meg közösségi adását.