A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség letöltendő börtönt kért a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. volt vezetőjére, Kocsis Istvánra és társaira a megismételt büntetőügyében - írta a portál.

A bűnszervezetben elkövetett, mintegy 16 milliárd forint kárt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt az MVM volt vezére és társai ellen indított büntetőügyben - megismételt eljárásban - a Kaposvári Törvényszék mint elsőfokú bíróság két vádlottat valamennyi vádpont alól felmentett, további két vádlottat - bűnösségük megállapítása mellett - felfüggesztett börtönre ítélt.

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség - a Fővárosi Főügyészség fellebbezését módosítva - a másodfokú nyilvános ülésen azt indítványozta, hogy a Pécsi Ítélőtábla az elsőfokú ítélet részbeni megalapozatlanságát küszöbölje ki, és a felmentett két vádlott bűnösségét is állapítsa meg, illetve valamennyi vádlottat végrehajtandó börtönre ítélje.

Az ítélőtábla a határozat meghozatala és kihirdetése céljából március 1-jére elnapolták a tárgyalást.

A Fővárosi Főügyészség eredetileg hat ember ellen emelt vádat bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, sikkasztás, pénzmosás és orgazdaság miatt, azt állítva: munkájuk során előnytelen szerződéseket kötöttek, az MVM-nek 15 milliárd forint vagyoni hátrány okoztak, amelyből 12 milliárd térült meg. Tevékenységüket szerbiai erőműfejlesztéssel, energianád-programmal, tanácsadói szerződéskötésekkel, s egyebek mellett szállodavásárlással összefüggésben kifogásolták.