A lap szerint a magyar szalonokban 20 százalékkal olcsóbban is lehet vásárolni, mint a horvát autókereskedőknél - tudósít az MTI-Eco.

A hetilap konkrét összehasonlításokat tett több autótípus árával, és megállapítása szerint a magyar árakból visszaigényelt áfa, majd Horvátországban a forgalmi adó és vám kifizetése után összességében is jobban megéri a horvátoknak Magyarországon új autót venni. Több nagykanizsai autókereskedés ajánlatát is egybevetették a horvát árakkal, volt olyan típus, amelynél 13, de akadt autó, amelynél 23 százalékkal olcsóbban jött ki a magyarországi vásárlás.


A legszembetűnőbb példaként hozták a Fiat Grande Puntot, amelyért egy horvát autókereskedőnél közel 17 ezer eurónak megfelelő kunát kell letenni, míg a magyar autószalonból hazavitt jármű után összesen mintegy 13 ezer eurót kell fizetni. A hetilapnál úgy kalkuláltak, hogy visszaigényelhető a 20 százalékos magyar forgalmi adó, a nettó ár után pedig Horvátországban 22 százalékos áfát és 8 százalékos vámot kell fizetni. Így - még a hazaszállítással együtt is - csaknem 4 ezer euróval kevesebbe kerül a magyarországi autóvásárlás.