Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A piacon jelenleg valamivel három százalék felett mozog az NPL-ráta (nem teljesítő hitelek aránya), az Ersténél ennél is alacsonyabban. Bár az világos, hogy ezek az arányok nem tarthatók fenn, duplázódásnál nagyobb kiugrást nem szeretnék belelátni a jelenlegi helyzetbe - mondta a Világgazdaságnak Szabados Richárd, az Erste Bank vállalati üzletágának vezetője.

A bank mostani, 70 százalék környéki hitel/betét aránya mellett egyébként még egy háromszoros emelkedést is elbírnának, de ennek az esélyét minimálisnak látja a szakember. Ennek leginkább az az oka, hogy a cégek likviditási helyzete jó, és első körben a szabad forrásaikat csoportosítják át, ha átmeneti gondjaik támadnának. A gondok akkor kezdődnek, amikor a hitelek összege meghaladja a likvid forrásokét

Nem látnak pánikot a vállalatoknál a magas infláció miatt, inkább azt, hogy az ügyfelek keresik a támpontokat a kialakult helyzetben. Tömeges leállás vagy gyárbezárás az Erste ügyfeleinek körében nem fordult elő, és a banki kapcsolatokban sincs törés, vagyis nem nőtt érezhető mértékben a késedelmes fizetések aránya.

Szelektálják az üzletfeleket

Ahol rövid időn belül nagyon megugrottak a költségek – például az építőiparban –, ott azt látjuk, hogy a cégek saját erőből igyekeznek előteremteni a többletforrásokat, így egyelőre nem látszanak a növekvő nemteljesítés jelei. Az ugyanakkor biztos, hogy az infláció, az emelkedő bérek nagy nyomás alatt tartják a vállalati szektort, amely így kevesebb, de jobban fizetett munkaerő alkalmazásával próbálja megoldani a működést.

Ezzel párhuzamosan a partneri kör szelekciója is zajlik, tehát azokat az ügyfeleket tartják meg a vállalatok, akik képesek a megnövekedett árakat megfizetni. Ennek a folyamatnak persze a fogyasztásra is hatása lesz, hiszen az előbb stagnálásba, majd csökkenésbe fordul át.