Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Összesen 146 milliárd forintot, az államháztartás költségvetési törvény szerinti 2021-es központi kiadásainak több mint fél százalékát érinti egy friss, csütörtök este megjelent kormányhatározat - írja a HVG.

A határozatban a gazdaság-újraindítási programok keretéből 120 milliárdot a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter „tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó egyéb társaságok” beruházásaira tettek át.

A Nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Mager Andrea joggyakorlása alá jelenleg 18 társaság tartozik, az említetteken kívül például az Antenna Hungária, a Hungaroring, a Szerencsejáték Zrt., arról viszont, hogy ezek közül ki mennyit és milyen beruházásra kap, még nem részletezi a határozat.

Ezek mellett 620 millió forint jut egyházi felhalmozási célú kiadásokra, 740 millió pedig a Művészetek Palotájának működtetésért és 13 milliárdot vesz el a „kohéziós politikai operatív programokon” belül a digitális megújulás programjától, csaknem 7 milliárdot pedig a fővárosi fejlesztések „egyéb felhalmozási célú kiadások” sorától.

A pénz új címzettjei: az Innovációs és Technológiai Minisztérium „kormányzati szakpolitikák” működési célú kiadásaira megy 7 milliárd és 6,7 milliárd jut az „egyetemi városnegyed fejlesztések” támogatására, 1,9 milliárd a Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságok működésére és csaknem egy milliárd a fővárosi, megyei, járási kormányhivatalok dologi kiadásaira - írja a lap.