A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és több áruházlánc dolgozói sztrájkot hirdetnének, ha hamarosan nem emelik  a fizetésüket. A kormány hajlik arra, hogy támogassa a követeléseiket, azonban a kiskereskedők nem tudnak akármekkorát emelni, mégis erősödik a prés: mintegy 250-260 ezer ember dolgozik a kereskedelemben, de legalább 20 ezer hiányzik.

A Blokkk.com összesítése szerint szinte nincs olyan bolt, ahova ne keresnének valamilyen dolgozót. Az átnézett álláshirdetések között sokban nem jelöltek a kínált béreket, de a legjobban fizetők nem titkolták el ezt. Az Aldinál például egy raktári takarító 227, egy eladó 311 ezer forintot is megkereshet. A Lidl bolti dolgozói 268, a boltvezetők akár 613 ezer forintot is kaphatnak. Míg egy Mannában nettó 150 ezer forintért keres dolgozókat, egy törökbálinti CBA-ban pedig 160 ezer forintot ígérnek.

A kiskereskedelemben az elmúlt évben épp a munkaerő-hiány miatt már emelkedtek a fizetések, de a decemberi bérekre azért rá kellett tenni még egy lapáttal a minimálbér emelése miatt az idei év elején. Azonban a bolti dolgozók között rosszabb helyzetben vannak az élelmiszer-kereskedelemben foglalkoztatottak: itt mindenki érzékeny az árakra, a költségekre, vagyis itt a legnehezebb a béremelés.

A cégek árbevételei alapján nem mindenhol gazdálkodható ki a további béremelés. A kiskereskedők közül sokan már nem képesek versenyezni a fizetésekkel, de a nagy áruházláncokon is egyre nagyobb terhelés. A portál számításai szerint egy év alatt az élelmiszerboltokban és a kiskereskedelem egészében 20 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók bére, a bevételek viszont csak 3-5 százalékkal. Tehát a versenyképesség, a termelékenység javítása a másik kulcs, amire nagy szükség van, ez ugyanolyan fontos, mint a magasabb bér. A kettőt - a bért és a versenyképességet - együtt kell javítani, különben még több bolt fog tönkremenni.