A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Harmati László FHB-ve­zér­igazgató távozásával immár elnököt és két új elnökségi tagot kell majd választania a Magyar Bankszövetség március 22-i testületi ülésének. Harmati mellett ugyanis új "kisbanki" képviselőt is választani kell a Volksbank éléről tavaly novemberben leköszönt Balázs László helyett.

Bár a hivatalos jelölés még nem indult meg, banki körökben úgy látják, hogy a megüresedett elnökségi posztokra a legnagyobb eséllyel Zolnai György, a Budapest Bank vezérigazgatója, míg kisbanki képviselőként − egyben a "hazai bankok" szószólójaként − Hegedűs Éva, a Gránit Bank vezérigazgatója pályázhat. Elnökségi tagságot kaphat Patai Mihály, az UniCredit vezérigazgatója is, aki tavaly ősszel köszönt le az elnökségről.

Nagy kérdés ugyanakkor, hogy az új tagokkal kiegészült testületet ki vezeti majd elnökként a jövőben. Bár jelenleg Gyuris Dániel, az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója tölti be az ügyvezető elnöki posztot, többen úgy gondolják, nem feltétlenül lenne elegáns, ha a legnagyobb hazai bank képviselője lenne a Bankszövetség első embere is. A többi nagybanki képviselő közül Rick Scheerlick, a K&H és Heinz Wiedner, a Raiffeisen irányítója nem magyar állampolgár, nem beszélnek magyarul, ők emiatt vélhetően nem jelentenek megfelelő megoldást. Adja magát, hogy Radovan Jelasity, az Erste vezérigazgatója legyen a Bankszövetség új elnöke. A korábbi szerb jegybankelnök kettős állampolgár, magyarul kiválóan beszél. A posztján Andreas Treichl közleménye alapján a múlt héten megerősített szakember jelölése vélhetően elfogadható lenne a kormányzati tárgyalásokon sokkal keményebb kiállást sürgető külföldi anyabankok számára, ám személye (és bankja) más vélemények szerint túl konfrontatív lenne a hazai kormányzattal szemben.

A fentiek nyomán ismét napirendre kerülhet a szövetség éléről tavaly leköszönt Patai Mihály személye. Patai − hasonlóan a kormányzati tárgyalásokat a Bankszövetség részéről irányító Gyuris Dánielhez − inkább a konszenzuskeresésben hisz, más kérdés, hogy tavaly őszi lemondása annak beismerése volt, hogy a kormányzati oldallal nem működik a "gentlemen's agreement" alapon zajló politizálás. (A banki hangsúlyváltást jól mutatta, hogy a korábban messze nem konfrontatív Gyuris Dániel ügyvezető alelnökként az év vége felé már komoly kritikákat fogalmazott meg a kabinet döntéseivel szemben.) Sokak szerint az a fő kérdés, hogy Patai mennyire képes felülvizsgálni korábbi álláspontját és mennyire tud majd a megváltozott banki irányvonal élére állni. Az a tény, hogy jelezte: nem kíván a továbbra is legvalószínűbben Matolcsy György által irányított jegybankban szerepet vállalni, mindenesetre megadja a lehetőséget arra, hogy újra a szövetség vezetője legyen.