Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke a könyvszakma helyzetével kapcsolatos levelet küldött Demeter Szilárdnak, a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelősminiszteri biztosnak, Fekete Péter Emmi-államtitkárnak és Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek, ebben az ágazat szereplői által javasolt válságkezelő javaslatokat foglalta össze.

Magyarországon a könyvkiadás- és kereskedelem, a hozzá fűződő egyéb tevékenységekkel együtt a nemzeti kreatív ipar egyik legjelentősebb zászlóshajója - írta Gál Katalin MKKE-elnök. A könyvpiaci forgalom a közoktatási tankönyvek nélkül is meghaladja az 50 milliárd forintot évente. A szakma a 2008-as gazdasági válságból és néhány nagy cég csődje miatt éppen feltápászkodóban volt, amikor lecsapott a járvány. Jelenleg valamennyi könyvesbolt bezárt, bár az online értékesítés még korlátozott mértékben folytatódik. A könyviparban dolgozó 20 ezer körüli munkavállaló (alkalmazott és vállalkozó) élete pillanatok alatt megváltozott. A munkaadó vállalkozások szinte mind a kkv kategóriába tartoznak, nagyon sok a családi mikrovállalkozás - olvasható a levelében.

Ezt javasolják

A szervezet az alábbi intézkedéseket javasolja a kormánynak megfontolásra, amelyek egyaránt érintik a munkaadókat és a munkavállalókat, a könyves vállalkozókat, és hozzájárulhatnak a szakma és a nemzeti könyvkultúra fennmaradásához.

- A mindkét oldalt (munkaadó, munkavállaló) érintő közterhek, adók fizetését függesszék fel az év végéig.

- A nettó minimálbér biztosítása valamennyi alkalmazott munkavállaló részére. Ugyanennyi támogatás biztosítása a katás, ekhós formában dolgozó munkavállalóknak az év végéig.

- Kompenzálják a munkaadó vállalkozások kiesett árbevételét, legalább az egyéb rezsiköltségek fedezésére elegendő mértékben a veszélyhelyzet végéig. (Az árbevétel 40-90 százalékos csökkenése várható.)

- Kiemelt mértékű gazdasági mentőöv összeállítása a könyvszakmában legalább 5 éve működő mikrovállalkozások - ezek legtöbbször családi vállalkozások - részére. Ennek tartalmaznia kellene egy vissza nem térítendő támogatást is.

- Az újrakezdéshez szükséges hitelekhez állami garanciavállalást javasolnak, 3-5-7 éves futamidőt, kamatmentességet, az első évben törlesztési moratóriumot - forgóeszköz, a működési költségek kiegészítése, fejlesztés egyaránt legyen a felhasználási célok között.

- Az e-könyvek áfáját csökkentsék 5 százalékra, a papírkönyvekhez hasonlóan - ezt a szakma szinte folyamatosan kérte az elmúlt években.

- Az állam vásároljon a könyvkiadóktól közvetlenül az általuk felkínált könyvekből 50 százalékos engedménnyel közművelődési hasznosításra, könyvtáraknak és rászoruló családoknak egymilliárd forint keretösszeg erejéig. (Az akció folyamatban van, a MKKE leadta a címlistát, körülbelül tízezer címet, a döntésre várnak.)

- Kérik a nyílt könyvkiadási pályázati lehetőségek bővítését, a támogatás összegének emelését.

- Kérik továbbá, hogy vonják be az MKKE-t a döntéselőkészítési fázisban a szakmát érintő tervezett intézkedések kidolgozásába.

A MKKE-nek 128 tagvállalata van, a kiadás és a kereskedelem jelentős szereplői, és két nagy nyomda. Könyvkiadóik a megjelenő könyvek 85-90 százalékát állítják elő - ismertette levelében a szervezet.