Mivel a tankönyvpiacot - a teljes könyvpiac 26-28 százalékát - már 2013-ban államosította a kormány, az állam a további terjeszkedést ezen a téren a két nagy kiadókkal is rendelkező könyvkereskedelmi cég egyikének, a Librinek vagy a Lírának az államosításával folytathatja. A Líra Könyv Zrt. elnöke, Kolosi Tamás szociológus korábban elismerte: létezhet olyan üzleti ajánlat, amin a legelhivatottabb cégtulajdonos is elgondolkodik - emlékeztet a Népszava.

Most ez az forgatókönyv tűnik megvalósulni azzal, hogy október elején bejelentették: a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány tárgyalásokat kezdett az Axialis Holding Zrt. megvásárlásáról, így közvetve a Libri-Bookline Zrt., illetve a Libri-Bookline Csoport stratégiai kisebbségi (24,5 százalékos) tulajdonosa lehet. Ehhez mélyen az adófizetők zsebébe kell nyúlnia a közpénzekkel, Mol- és OTP-részvényekkel kistafírozott alapítványnak.

A Libri-Bookline Zrt. árbevétele ugyanis az eltelt években stabilan ötmilliárd forint felett volt, ebből 2019-ben is 1,3 milliárd forint osztalékkal gazdagodhattak a részvényesek. És ahogy a cég kiegészítő mérlegében olvasható: a jövedelmezőséget a koronavírus-járvány okozta piaci problémák sem igazán kezdték ki.