A felhívással létrejövő mentorprogramban a növekedési lehetőségekkel rendelkező kkv-kat sikeres vállalkozások, mentorok segítik a vállalkozói aktivitásuk és versenyképességük növelésében, beszállítói pozíciójuk kialakításában, erősítésében, a külpiacra lépésben, valamint a program hozzájárul a vállalkozói kultúra és imázs javításához is - írja a közleményben Rákossy Balázs.

A projekt a területi kereskedelmi és iparkamarák együttműködésével valósul meg, amelyek egy országos tanácsadói- és mentor hálózatot építenek ki. Emellett szakmai rendezvények megtartásával, kommunikációs, szemléletformáló, mentoráló, tanácsadó és egyéb tevékenységekkel járulnak hozzá a kkv-k korszerű szemléletének és üzleti tudásának növeléséhez, versenyképességének javulásához. (Akár félmilliárdot is ad a kormány a szerencséseknek.)

Kitért arra is, hogy a programban kidolgozzák a magyar kkv-szektor hatékonysági, termelékenységi és eredményességi mutatóit, megvizsgálják a magyar és nemzetközi módszereket, meghatározzák a beavatkozási területeket, valamint beazonosítják azok célcsoportjait. Emellett összehangolják a vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó magyar szervezetek tevékenységét a kormányzat kkv-fejlesztési célkitűzéseivel, és konkrét intézkedéseket dolgoznak.

Az államtitkár ismertette, hogy támogatási kérelmet kizárólag a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány, valamint az NGM részvételével létrejövő konzorcium nyújthat be a felhívás megjelenésétől számított 90 napig - írja az MTI.