Sokkolta az érintett tanácsadó cégeket és ügyvédi irodákat az a kormányrendelet, amely szerint egy hamarosan kiírandó, hatalmas tender után már csak pár cég végezheti Magyarországon a kormányzati szervek és többségi állami tulajdonú cégek közbeszerzéseinek lebonyolítását - írja a Telex. Az érintett vállalatok többségének két út marad: vagy beállnak a kiválasztottak alá, vagy felhagynak a tevékenységükkel.

A piac várakozásai szerint néhány nagy szereplő tud mérete és jó politikai kapcsolatai révén befutni. Az Optenben böngészve és a hírportál forrásainak várakozásai szerint a következő körből kerülhetnek ki a befutók: a WIT Zrt, a Csendes Consulting Zrt, a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda, illetve esetleg a Provital Zrt..

Ezeknek a cégeknek lehet majd esélye a KEF (Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság) nagy pályázatán, igaz, az talán még elképzelhető, hogy mások összeállhatnak konzorciumokba, de a kisebbek vélhetően nem sok jót remélhetnek.

Az intézkedés azért nehezíti az életet a közbeszerzések világában, mert eddig is munkaerőhiány volt ebben az ágazatban, a szakemberek nem nagyon bírták a sok feladatot. Egy nagy építtető, vagy minisztérium saját hatókörében is megoldhatja a közbeszerzések bonyolítását, de akkor fel kell vennie egy szakembert.

A jövőben szűkülhet a mezőny, a győzteseknek majd rengeteg emberre lesz szükségük, így biztosan átvesznek majd munkatársakat, vélhetően alkalmazhatnak majd alvállalkozókat.