A megállapodás eredményeként helyi életminőséget javító fejlesztések valósulhatnak meg Ruandában, amelyek csökkenthetik az ott élők elvándorlását, másrészt magyar vállalkozásoknak teremtenek pénzügyi és gazdasági lehetőségeket - mondta Szijjártó Péter. Egy 50 millió dolláros kötött segélyhitelkeretet hoznak létre, amelyből magyar cégek valósíthatnak meg beruházásokat az afrikai országban. Magyar-ruandai együttműködéssel jön létre egy baromfitenyésztéssel foglalkozó vállalkozás, emellett határvédelmi technológiák és eszközök szállításában, valamint személyazonosító okmányok, útlevek gyártásában is lehetőséget kapnak magyar gazdasági szereplők.

Magyarország beruházói és szakmai kiképzői oldalról szerepet vállal egy ruandai kibervédelmi biztonsági intézet létrehozásában is, továbbá az Eximbank 33 millió dolláros hitelkeretet nyit magyar vállalkozásoknak egészségügyi és vízellátást javító beruházások végrehajtásához - közölte a magyar miniszter.

A magyar egyetemek húsz ösztöndíjat biztosítanak ruandai hallgatóknak, akik várhatóan már szeptembertől megkezdhetik tanulmányaikat.

Szijjártó Péter elmondta, hogy korábban soha nem volt példa magyar-ruandai külügyminiszteri találkozóra, Ruanda azonban mára olyan országgá vált, amellyel mindenképpen megéri együttműködni. Az afrikai ország tavalyi növekedési üteme valószínűleg két számjegyű volt, a politikai és gazdasági stabilitás pedig lehetőséget biztosít a külföldi, köztük a magyar befektetők még nagyobb szerepvállalásának. A miniszter szerint az Európai Unió a közelmúltban fogadta el új Afrika-stratégiáját, a tagállamok között egyetértés volt abban, hogy Afrika a jövő kontinense, ugyanakkor amennyiben nem történik megfelelő mennyiségű beruházás és fejlesztés, akkor abból globális kihívások adódhatnak.

Ruanda mindent megtesz, hogy jó befektetési környezetet hozzon létre a külföldi vállalkozásoknak, ezen igyekezetét pedig az is mutatja, hogy a Világbank kimutatása alapján az üzletmenetek gördülékenysége szempontjából második helyen állnak az afrikai országok között - mondta az MTI szerint Vincent Biruta ruandai külügyminiszter, aki szerint az afrikai kontinensnek nem segélyekre, hanem a beruházások és a kereskedelem ösztönzésére van szüksége a fejlődéséhez.