Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az önkormányzatok sora volt képtelen leszerződni 2022-re valamely víziközmű-társasággal az idei vezetékes ivóvíz- vagy csatornaszolgáltatásra - írja a Világgazdaság.

Az ellátás ettől nem állt le, mert a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közérdekű szolgáltatót jelölt ki az érintett településeken, de csak rövid távra rendeződött.

Az ellátásra kötelezett önkormányzatok döntő része (elsősorban kistelepülésekről van szó) hiába próbált a korábbi szolgáltatójával megállapodni, lehetséges újaktól ajánlatot kapni, nem kapott, és persze magától sem kopogtatott náluk senki. Régóta nem üzlet ugyanis a víziközmű-szolgáltatás.

A szolgáltatók bevételeinek határt szabnak a több éve befagyasztott tarifák, a költségeik pedig évek óta nőnek, az idén csak az áramért a többszörösét fizetik a tavalyinak. Extra- és a többi vezetékes szolgáltatóénál fajlagosan sokkal nagyobb teher számukra a több éve az üzemeltetett vezetékeik hossza alapján kivetett adó is, és bár a masszívan veszteséges ágazat állami tulajdonú cégei kapnak segítséget, a többiek nem vagy érdemben kevesebbet. Aligha igyekeznek tehát újabb települések ellátásával növelni a mínuszaikat.