A kékgalléros álláshirdetésekben erős Jófogás és a GKI Digital közösen mérte fel, hogy a koronavírus második hulláma milyen hatással lehet a vendéglátóiparban, a turizmusban és az idegenforgalomban dolgozókra. A turizmushoz köthető, körülbelül 25 ezer társas és 14 ezer egyéni vállalkozás a járvány megjelenése előtt mintegy 135 ezer embert foglalkoztatott, nem számolva a bérmunkát és a diákmunkát. Azonban ez a koronavírus-járvány által leginkább érintett ágazatok között volt.

A KSH adatai szerint a foglalkoztatottak számában bekövetkezett csökkenés felét, mintegy 110 ezer főt a szolgáltatóipar adta és a munkanélküliek negyede fővárosi, illetve Pest megyei volt. A szálláshelyek, fürdők, utazási irodák és más turisztikai vállalatok első lépésként szinte teljesen leépítették a szezonra tervezett a bérmunkát és diákmunkát, amivel több ezer diák munkalehetősége tűnt el, a saját állománynál pedig törekedtek a leépítések megelőzésére, és az állami támogatások igénybevételével igyekeztek túlélni. Így körükben a létszámcsökkentés mértéke átlagosan 15-17 százalék körüli volt.

Bár a KSH még nem közölt nyári adatokat, a GKI Digital mérései szerint 2020 harmadik negyedévében elindult némi visszarendeződés, a foglalkoztatottsági mutató 1,5-2 százalékot javult, amit a Jófogás adatai is alátámasztanak: július-augusztus a március-áprilisi megkeresésekhez képest napi átlagban Budapesten több mint tízszeres, vidéken pedig több mint nyolcszoros növekedést hozott. A Jófogáson jelenleg több mint 7500 betöltendő pozíció található, amelyek több mint 90 százaléka kékgallérosok toborzására szolgál.

A nyár folyamán nagyságrendileg 70-100 ezer munkavállaló ismét el tudott helyezkedni, köszönhetően a belföldi, vidéki turizmus látványos fellendülésének, illetve annak, hogy a korábban komoly munkaerőhiánnyal küzdő területek, mint a kereskedelem és a logisztika, elkezdték "felszívni" a szabaddá vált munkavállalókat - mondta Madar Norbert, a GKI Digital vezető tanácsadója.

A fővárosi turizmus viszont a külföldi utazók hiánya miatt továbbra is mélyponton van és visszarendeződésnek egyelőre nyoma sincs. Kérdéses továbbá, hogy az őszi második fázis, valamint a határzár miként hat majd a gazdaságra, és a kormány által három hónapra nyújtott bértámogatások kifutását követően - amelyek jellemzően szeptemberben lejárnak - visszatérnek-e a tömeges leépítések - jegyezte meg Madar.

A Jófogáson Palocsay Géza, a Jófogást működtető Adevinta Classified Media Hungary Kft. ügyvezetője szerint jelenleg összesen több mint 1500 darab vendéglátóipari hirdetés fut, de a munkaerőpiaci folyamatok az oldalon indított keresések számán is meglátszódnak: nyár végi szárnyalást követően, a járvány erősödésével Budapesten és vidéken is körülbelül a hatodára esett vissza az érdeklődés az ilyen jellegű munkák iránt.

A vendéglátóiparral, a turizmussal és idegenforgalommal kapcsolatos kategóriában a legnépszerűbb állások között egyébként a felszolgálót, szakácsot, pultos munkatársat és a szállodai kisegítőket - a szobalányt és a reggeliztetőt - találhatjuk a Jófogáson.

A cégek közül a nagyobb szálláshelyek és vendéglátóipari egységek tudták a legkevésbé megúszni a munkavállalói létszám csökkentését, míg a kisebb, jellemzően vidéki cégek hatékonyabban, rugalmasabban kezelték és kezelik a járványhelyzetet. Ez utóbbi körnek segített a belföldi, vidéki turizmus fellendülése is.