Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az évkezdet miatt januárban jellemzően magasabbak az eladások, míg a márciusi rekordforgalom a koronavírus okozta patikarohamnak volt köszönhető. Ezt figyelembe véve különösen kiemelkedőnek számít a novemberi adat, amihez a kijárási szigorítások miatt előrehozott gyógyszervásárlások is szerepet játszhattak.

"A gyógyszereladások ciklikus viselkedése gyakorlatilag eltűnt novemberre, amelyhez jelentősen hozzájárult a koronavírus második hulláma okozta bizonytalanság az elmúlt hónapokban. Az elmúlt 3 hónap adatait vizsgálva a havi forgalmi kilengések minimálisra csökkentek, a gyógyszereladások az egyenletes növekedés pályájára álltak"- mondja Virág Zsolt, az adatok elemzését végző Hiflylabs Zrt. igazgatósági elnöke. Az elmúlt hónapok tendenciáinak tükrében a 2020-as év egészében 5 százalék körüli növekedés várható.

A novemberi forgalomnövekedésben az eladott termékek dobozszámának növekedése kevésbé hangsúlyos, a támogatott vényköteles gyógyszerek darabszáma az októberihez, illetve a 2019. novemberi eladáshoz képest egyaránt csupán 3,2 százalékkal bővült.  Emellett szerepet játszott a forgalom értékének növekedésében az áremelkedés, ami a KSH mérései szerint összességében 2,4 százalékos volt átlagosan az előző év azonos időszakához képest.

A vényköteles gyógyszerek értékesítésének jövedelmezősége

A forgalmi teljesítmény emelkedése nem jelenti automatikusan a hazai patikák jövedelmezőségének a növekedését. A forgalom bővülése jelentős részben a gyógyszerek egységárának növekedéseként tudható be, ami pedig a beszerzési árak emelkedéséből fakad. Jelenleg a vényköteles gyógyszerek árrése hatóságilag szabályozott, mégpedig degresszív árrés szabályozással, azaz a magasabb ár mellé alacsonyabb jövedelmezőségi szint társul.

Gyógyszerkategóriánként vizsgálva látható, hogy a nagyobb gyógyszercsoportok közül a tápcsatorna-anyagcsere, illetve a vér és vérképző gyógyszerek bővültek a legjelentősebb mértékben az előző év azonos időszakához képest. A vér és vérképző gyógyszerek kategóriájába tartoznak például a trombózis kialakulását csökkentő szerek, a vérszegénység ellenes szerek vagy a vérpótlók. A tápcsatorna-anyagcsere, illetve a vér és vérképző gyógyszerek forgalmára egyaránt jelentős hatást gyakorolt a koronavírus elleni védekezés. Előbbi csoportból nagy volumenben fogyott a D-vitamin, míg utóbbi csoport esetén a trombózis kialakulását csökkentő szerek járultak hozzá jelentősen a növekedéshez.

Novemberben 557 millió forint értékben fogyott a vényköteles D-vitamin, amely a teljes gyógyszerforgalom 1,2 százalékát tette ki. Mivel a D-vitamin vény nélkül is beszerezhető a patikákban, a forgalom értéke még nagyobb lehetett. A főorvosok által is ajánlott immunerősítő vitamin forgalma 135,3 százalékkal bővült az előző év novemberi értékéhez képest.

Az elemzés szerint a következő hónapokban továbbra is nagymértékű volumennövekedés prognosztizálható az immunerősítő szerek eladásaiban.

Fontos a védekezés, azonban még annál is fontosabb a vírussal már megfertőződött betegek megmentése. Az Európai Tanács a remdesivir hatóanyag hozzáférését biztosítja, míg az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a favipiravir hatóanyag hazai alkalmazását engedélyezte. A két hatásos hatóanyag a szisztémás fertőzésellenes gyógyszerek közé sorolható, amely kategória forgalma októberhez képest 10,5 százalékkal emelkedett.

A szakértők szerint a remdesivir hatóanyag a súlyos betegeken, míg a favipiravir a megbetegedés korai szakaszában gátolja a vírus szaporodását. Novemberben a hatóanyagokat még csak kórházi felhasználásra adták, a magánszemélyek vásárlásaiban egyelőre nem szerepelhetett.

A gyógyszercsoportok közül ugyanakkor jelentős visszaesést szenvedtek el a váz- és izomrendszer gyógyszerek eladásai. A gyógyszercsoport, amelybe beletartoznak a csontbetegség gyógyszerei vagy a köszvényellenes szerek, éves szinten 8,2 százalékot csökkent, amiben az intézmények koronavírus miatti zárva tartása, valamint a betegek mozgási nehézségei egyaránt közrejátszhattak.

Regionális szinten minden megyében nőtt a forgalom éves szinten. Októberhez viszonyítva három dunántúli megyében, Somogy, Tolna és Vas megyében visszaesett az eladás, amit elsősorban a daganatellenes készítmények és a vérképzőszerek forgalmának mérséklődése okozott. Ez a két kategória a teljes vényköteles gyógyszerkosár csaknem 30 százalékát teszi ki a megyékben, emiatt egy gyengébb havi teljesítmény könnyen csökkenésbe fordítja a forgalmi adatokat.

A koronavírus őszi hulláma a főváros és az agglomeráció különbségét ismét kiélezte a gyógyszerforgalomban. Az otthoni munkavégzés visszatérésének köszönhetően a budapesti vonzáskörzetben élő, de Budapesten dolgozó tömegek a lakóhelyükhöz közel eső patikában válthatták ki gyógyszereiket. A fővárosi patikáknak pedig valószínűleg jelentős forgalomkieséssel kellett szembenézniük a hónapban.

Novemberben megyei szinten Pest megyében nőtt a legnagyobb mértékben, 11,7 százalékkal a gyógyszereladás az előző évhez képest.
A növekedés a fővárosban volt a legkisebb mértékű, csupán 2,4 százalékos. Megemlíthető még a vonzáskörzeti hatás a kedvező autópályás megközelítéssel rendelkező Heves megye esetében, ahol a gyógyszerforgalom éves szinten kiemelkedő módon, 8,7 százalékkal emelkedett.