Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A járvány következtében tavaly ötödével kevesebb könyv jelent meg Magyarországon, a könyveladásból származó hazai árbevétel pedig 15-20 százalékkal esett - mondta a Világgazdaságnak Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke. A nagy hálózatban működő könyvesboltok jobban állták a sarat, ezek bevételei kevesebb mint 10 százalék csökkentek.

A tavaly októberben 59 kiadó válaszai alapján készült helyzetkép szerint az elmúlt év első kilenc hónapjában a kiadók 62,71 százalékának csökkent a könyveladásból származó árbevétele, a címszámok, vagyis az újonnan megjelent könyvek száma a kiadók 76,27 százalékánál esett. Az utolsó negyedévre tervezett és már megjelent címek száma az 59 kiadó 66,1 százalékánál zsugorodott, és 11 kiadónál (18, 6 százalék) nőtt az előző évhez képest.

A mikro- és kisvállalkozásoknak adják a magyarországi könyvpiac 40 százalékát, jellemzően nonfiction kiadványokon keresztül. Ezek a vállalkozások dobják piacra a tudományos, ismeretterjesztő, művészeti könyveket és a szakkönyvek nagy részét is. Az MKKE információi szerint sok vállalkozás hibernálta a tevékenységét, és várja az újraindulás lehetőségét. Gál Katalin szerint az idei első, ténylegesen megtartható könyvünnep a június 10-13-i ünnepi könyvhét lehet. Az MKKE már le is foglalta Budapesten az esemény központi helyszínét, a Vörösmarty teret.