Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A veszélyhelyzeti kormányzás elérte a magántulajdont - vont mérleget a Népszava érdeklődésére Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója arról a hétfőn hatályba lépett kormányrendeletről, amely az összes kereskedelmi parkolóhelyet ingyenessé teszi este 7-től reggel 7-ig. Ligeti szerint erre lehetőséget ad a különleges jogrend, de a határok azért nem tűnnek el, például veszélyhelyzetre hivatkozva se vehető el senki lakása, hogy oda koronavírus-betegeket költöztessenek.

- A bevásárlóközpontok többségének nem gond, ha éjszakára át kell engedniük a parkolóhelyeket, az irodaházaknál, a bérletes közönséget vonzó belvárosi mélygarázsoknál viszont komoly technikai kihívást is jelent. Utóbbiaknál ugyanis többnyire kártyás beléptetés van, így hiába nyitják fel a sorompót, kártya nélkül az épületen belül nem tud mozogni az autó tulajdonosa, de nem is hagyhatják az utcáról betévedt idegent odabent kódorogni - magyarázta Somogyi Zsolt, a parkolást segítő, kihasználtságot növelő applikációt kifejlesztő Parkl Digital Technologies Informatikai Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

A rendszer átállítása akár egy hétig is eltarthat. (Miközben a rendelet egyelőre három hétre érvényes.) Így biztosan lesznek olyan mélygarázsok és parkolóházak, ahová hiába hajtana be az autós, nem tudják fogadni, illetve az ingyenességet biztosítani. A bérletesek ki lesznek akadva, ha dedikált helyeiket elfoglalja más, vagy drága autóikom az óvatlan ingyenesek okoznak sérüléseket. Somogyi szerint a rendeletet pár napon belül módosítani fogják, ahogy az történt a kutyasétáltatás esetében.