A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kezdeményezésére az egyik vezető áruházlánc logisztikai központjaiban országos felmérés kezdődött arról, hogy a napi fogyasztású élelmiszer- és italtermékek elosztásával, mozgatásával megbízott alkalmazottak közül hányan élnének a soron kívüli, koronavírus elleni oltás lehetőségével - tudta meg a napilap.

A hivatalt az operatív törzs bízta meg azzal, hogy mérje fel, az országos oltási tervben prioritásként kezelt létfontosságú létesítmények dolgozói kívánják-e magukat "idő előtt" beoltatni. Az élelmiszerláncok frissáru-elosztó, központi épületei ilyen létfontosságú egységek - mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

A napilaphoz eljutott vállalati tájékoztató levél szerint amennyiben a dolgozó most jelentkezik az oltásra, azzal vállalja, hogy a jelenleg Magyarországon hivatalosan engedélyezett vakcinák bármelyikével elláthatják. Eszerint a lehetőség szabadon választható, s nem érheti semmilyen hátrány a munkaviszonyát illetően azt, aki nem él a soron kívüli oltás esélyével.

Magyarázat érkezett

Nem oltják soron kívül semelyik élelmiszer-áruház raktárosait, az oltás az oltási terv szerint történik - közölte a Koronavírus Sajtóközpont.

Az oltási terv szerint elsőként az egészségügyben dolgozók, második körben a bentlakásos szociális intézmények lakói és dolgozói, harmadik körben a regisztrált legidősebbek, negyedik körben a regisztrált 60 év alatti krónikus betegek oltása kezdődött meg, és tart jelenleg is Magyarországon.

A közlemény szerint az oltási tervben valóban szerepel a kritikus infrastruktúrában dolgozók oltása, és a magyar emberek ellátásának biztonsága szempontjából elengedhetetlenül szükséges logisztikai munkatársak felmérése is megtörténik, de ez nem azt jelenti, hogy bárkit közülük soron kívül oltanának - írta a Koronavírus Sajtóközpont.