A virStop nevű szájmaszk előnye, hogy olcsón, gyorsan, akár egyedi négyszínnyomással, nagy mennyiségben előállítható. Elsődlegesen javasolt alkalmazási területe a kereskedelem, mint bevásárlómaszk - adta hírül a tervező nyomda, a tatabányai Media-Press '91 Kft.

A szájmaszk speciális alakúra vágott kartonpapír és gumi összeszerelésével készül. Az innováció magában a formában van, amelynek használatiminta-oltalom bejegyzése folyamatban van. A fejlesztés szakorvosok bevonásával történt.

A papír szájmaszk, hasonlóan a legtöbb hazánkban is elérhető eldobható orvosi maszkhoz, a felhasználó környezetét védi. Azonban működése a legtöbb maszktól eltérően a páralecsapódás elvén alapul. A papír minimálisan ereszti át a levegőt, ezért a légzés a szem alatti és állkapocs melletti légréseken keresztül, alászívással történik. A kilégzéskor távozó pára a maszk belső oldalán lecsapódik, melyet a papír felszív - magyarázta Prech Tamás Zsolt, a Media-Press ügyvezetője.

Az innováció elsődleges felhasználási területe a kereskedelem. A javasolt alkalmazás szerint az érkező vásárló a bejáratnál megkapja a maszkot és felveszi, majd elintézve a szükséges teendőket, a kijáratnál elhelyezett szemetesbe helyezi. Ez a maszk maximum két órán át használható. Mivel az anyaga papír, így egyedileg nyomtatható, márkázható. Az innováció iránt már hazai és külföldi érdeklődés is érkezett. A gyártási kapacitás jelenleg napi harmincezer darab. A termék nem orvosi segédeszköz és nem minősített - olvasható a közleményben.