Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új koronavírus-változatok hatékonyabban terjedhetnek a levegőben - állapította meg egy a Clinical Infectious Diseases szaklapban megjelent friss tanulmány. 

A kutatók a vizsgálat során arra jutottak, hogy a vírus alfa változatával - a vizsgálat elvégzésekor uralkodóan keringő törzzsel - fertőzött betegek 43-100-szor több vírust juttattak a levegőbe, mint a koronavírus eredeti változatával fertőzöttek.

Ez részben annak volt köszönhető, hogy az alfa-változattal fertőzött betegeknél az orrtamponokban és a nyálban megnövekedett a vírus mennyisége. De így is a kilélegzett vírus mennyisége is 18-szor nagyobb volt, mint amit a magasabb vírusterheléssel lehetett volna magyarázni.

A kutatók azt is megállapították, hogy az enyhe Covid-19 betegségben szenvedő páciensek által viselt, lazán illeszkedő maszk is körülbelül 50 százalékkal csökkentheti a vírusszennyezett részecskék mennyiségét a környező levegőben.

"Tudjuk, hogy a most keringő delta-változat még fertőzőbb, mint az alfa-változat" - mondta Don Milton, a Marylandi Egyetem Közegészségügyi Iskolájának kutatója, a tanulmány társszerzője.

"Kutatásunk azt jelzi, hogy a változatok egyre jobban tudnak a levegőben terjedni, ezért a védőoltás mellett jobb szellőzést kell biztosítanunk a zárt terekben, valamint szoros illeszkedésű maszkokat kell viselnünk, hogy megállítsuk a vírus terjedését" - tette hozzá.

Egy szeptember elején közzétett kutatást azt mutatta ki, hogy a maszkviselés hatékony a vírus aeroszolos terjedésének megakadályozásában.