Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A boltláncok Európa-szerte és Magyarországon is több lépést tettek a járványhelyzet miatt, többek között módosították a nyitvatartási idejüket.

Egyik, másik és egy új megoldás

Az egyik jellemző megoldás a nyitvatartási idő lerövidítése, ennek a hátránya, hogy egy-egy órára átlagosan több vásárló juthat. Ugyanakkor az egyik előnye, hogy a dolgozóknak több pihenés jut.

Vannak azonban boltláncok, amelyek nem változtattak vagy csak minimálisan rövidítették le a korábbi nyitvatartási időt, ebben az esetben a vásárlók eloszlása kedvezőbb lehet, egyszerre kevesebben lehetnek a boltban. Igaz, így az eladóknak többet kell dolgoznia.

Lengyelországban viszont nem rövidítéssel, hanem a nyutvatartási idő meghosszabbításával jött elő két boltlánc. A Rzeczpospolita napilap.azt írta, hogy a Biedronka, Lengyelország legnagyobb, portugál tulajdonban lévő kereskedelmi hálózata és a Lidl a megváltozott körülményekre tekintettel meghosszabbítja nyitvatartását.

Ne legyen sor a bolt előtt

Az áruházlánc üzletei április 2-től a korábbinál hosszabban, reggel 6-tól 24 óráig tartanak nyitva. Azért teszik ezt, hogy egyszerre kevesebb vásárló tartózkodjon a boltokban. Enélkül csak úgy lehetnének kevesebben bent, hogy az üzletek előtt hosszú sorok alakulnának ki.

Az áruházlánc közleménye szerint így akarnak a járvány ellen küzdeni: a meghosszabbított nyitva tartás nagyobb esélyt ad a vásárlásra ott, ahol a boltokba csak meghatározott számú vásárló mehet be. Mindez az eladóknak és a vevőknek nagyobb komfortot és biztonságot nyújt.

24 óra

Az ünnepekre való tekintettel április 7. és 10. között a Bidedronka boltjai 24 órán át lesznek nyitva. A hálózat figyelmeztet arra, hogy akadnak olyan üzletei, amelyek nem tudják biztosítani az egész napos nyitvatartást vagy máskor nyitnak ki, mint amit a vevők megszoktak. Erről helyben és az interneten tájékozódhatnak a vásárlók.

A Lidl Polska a Biedronka után hasonló döntésről számolt be: a nagyvárosokban - Varsóban, Krakkóban, Lódzban, Wroclawban, Gdanskban, Gdyniában vagy Poznanban - üzleteik fele 24 órán át tart nyitva. Így a lehető legtöbb vásárlónak akarják biztosítani a biztonságos vásárlás lehetőségét. A Lidl új alkalmazottakat tervez felvenni a megnövekedett forgalomra válaszul.

Magyarországon inkább rövidítettek

Miközben Írországban például a Tesco és a Lidl jelölt ki az időseknek vásárlási időszakot, Magyarországon a kijárási korlátozásokról szóló jogszabály ezt kötelezően előírta: 9-től 12 óráig kizárólag 65 év felettiek vásárolhatnak. Ezt valamennyi üzlet és boltlánc köteles betartani. A magyar boltláncok emellett átírták a korábbi menetrendet.

A magyar Aldi egységesen 7-től 18 óráig tartja nyitva az egységeit.

A Tesco szintén rövidített, elsősorban a késő esti kevésbé forgalmas időszakokat érinti a lépés. Áprilistól az eddig éjjel-nappal üzemelő hipermarketek egységesen 6 és 22 óra között vannak nyitva. Az Expressz üzletek eddig 6-tól 22 óráig működtek, a jellemzően lakóházak között lévő kisebb üzletek a következő hónaptól két órával hamarabb, vagyis 20 órakor zárnak. (A Tesco-egységek nyitvatartása itt található.)

A Spar is átírta a korábbi forgatókönyvet. A Spar- és az Interspar-üzletek átlagosan hétközben - hétfőtől péntekig - jellemzően reggel fél 7-től este 7-ig tartanak nyitva, szombaton és vasárnap áruházanként eltérő idősávban érhetőek el. (A Sparok aktuális nyitvatartási rendjéről a cég honlapján lehet tájékozódni, áruházankénti bontásban.)

Az Auchan nem változtatott

Az Auchan nem rövidített a nyitvatartási időkön. A korábbiaknak megfelelően hétfőtől szombatig reggelente 6-kor vagy 7-kor nyitnak és este 9-kor vagy 10-kor zárnak a boltlánc áruházai. (A konkrét Auchan-üzletek nyitvatartási idejét itt lehet megnézni.)

A Lidl is csak annyit tett, hogy több este 10-kor bezáró üzletében este 9-re módosította a zárást.  Egyébként a Lidl-boltok jellemzüen 7-kor nyitnak, vannak, amelyek kicsit korábban. (A Lidl-boltok nyitvatartäsi idejét itt lehet megtalálni.)

A legtöbb Penny Market szintén majdnem egész nap nyitva van: reggelente 6-kor és 7-kor nyitnak és bolttól függően este 8 és 9 között zárnak. (A Penny-boltok rendjéről itt lehet tájékozódni.)

Az éjszakát leszámítva majdnem egész nap nyitva vannak a Metro-áruházak is, hétfőtől szombatig reggel 6-tól este fél 10-ig lehet ezekben vásárolni. (A metrós nyitvatartási menetrend itt érhető el.)

Az országszerte több ezer kisebb, nagyobb üzlettel együttműködő magyar boltláncok - a CBA, a Coop és a Reál - egységeiben nincs teljesen egységes nyitvatartási rend. (A CBA-k menetrendjéről itt, a Coop-boltokéről itt, a Reálokéról pedig itt lehet tájékozódni.)