Péntek reggelre 24 óra alatt 1513 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 111 beteg - olvasható a friss adat koronavírus.gov.hu-n. Csütörtökön még 1926 új fertőzést regisztráltak, valamint 118 áldozatot követelt a betegség. A halálozás magas aránya még mindig riasztó adat.

Elhunyt 111 újabb magyar beteg, így az áldozatok száma 11 177 főre emelkedett. A John Hopkins Egyetem friss adatai szerint a világon közel 2 millió ember életét követelte a járvány.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 225 021 fő, az aktív fertőzöttek száma 112 951 főre csökkent. 4 600 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 337-en vannak lélegeztetőgépen. Csütörtökök estig összesen már 105 728 fő kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint  idősotthonban lakók és dolgozók. Kedden újabb vakcinaszállítmányok érkeztek, amelyek összesen közel  51 ezer ember oltását teszik lehetővé, így folytatódik az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása.  Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg.

A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések és február 1-ig érvényben is maradnak - írják a tájékoztató oldalon.

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra és december 26-tól zajlik az egészségügyi dolgozók oltása.   Magyarország eddig 19,7  millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. Az első szállítmány a Pfizer-vakcinából érkezett Magyarországra 2020. december 26-án, így a kórházi oltópontokon elkezdődhetett az egészségügyi dolgozók oltása. A Moderna-vakcinából az első szállítmány január 12-én érkezett Magyarországra.  Összesen eddig 129 860 emberre elég oltóanyag érkezett az országba, amelynek nagy részét már beoltották.

Orbán Viktor arról tájékoztatott, hogy kínai és orosz vakcinákat is be akarnak hozni Magyarországra. Ezek biztonságosságát jelenleg az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szakemberei vizsgálják.

 

Az egy nap alatt levett tesztek száma meghaladta a 19 ezret, ezek 7,92 százaléka lett pozitív, ami már közelíti a WHO által meghatározott 5 százalékos küszöbértéket, ez azt jelöli, ahol a járvány lefutó ágba kerülhet és elmondható, hogy kontroll alatt van. Utoljára tartósan ilyen szinten csak szeptemberben volt ez a mutató.

Pénteken globálisan már sorrendben harmadik napja több mint 700 ezerrel nőtt az új esetek száma. Péntek reggel a fertőzöttek száma meghaladta a 93 milliót. Az áldozatok száma a közel a kétmillióhoz.