Az Országos Kereskedelmi Szövetség tagvállalkozásai (Aldi, Auchan, dm, Lidl, Media Markt, Metro, Mol, Obi, Penny Market, Praktiker, Rossmann, Spar, Tesco) megfeszített, a biztonságos élelmiszer-ellátásra és más fontos termékek, üzemanyag-, drogériai, informatikai és barkácstermékek biztonságos ellátására irányuló munkájuk során szigorú, országosan egységes egészségügyi és biztonsági követelmények alapján végzik tevékenységüket, minden jogszabályi előírást és központi államigazgatási hatósági felhívást betartva.

Az önkormányzatokhoz fordultak a botlláncok

Az élelmiszerek mellett figyelemmel kell lenni olyan árucikkekre is, mint például babaápolási, háztartási tisztító és higiéniai, informatikai, barkácstermékek is (például a digitális tanrend, az otthoni irodai munka, vagy például a szükséges épületkarbantartás, vízvezeték, villanyvezeték esetleges meghibásodása miatt)

Állandó napi kapcsolatot tartanak a kormánnyal és a szakhatóságokkal, közösen kísérjék figyelemmel az ellátást és kezdeményeznek központi, egységes döntéseket.

Az OKSZ arra kéri az önkormányzatokat, vegyék figyelembe, hogy az országosan egységes rend szerinti védekezés a leghatékonyabb, a legcélravezetőbb, mindannyiunk számára és ez szolgálja legjobban az egyes települések lakosainak érdekeit is - olvasható a szervezet közleményében. Ezek maradéktalan betartása érdekében az élelmiszer-kereskedelmi áruházak megnövelték a fertőtlenítő- és tisztítószer rendeléseik mennyiségét.

A dolgozók munkavégzésének segítése érdekében, más intézkedésekkel együtt növelték a szünetkiadások rugalmasságát, hogy - az ajánlásokkal összhangban - biztosítani tudják a gyakoribb kézmosás lehetőségét is. Az áruházakban rendkívül alapos a takarítás.

A kereskedők azt kérik, az önkormányzatok hívják fel a lakosság figyelmét a következőkre:

  • lehetőleg egyedül menjenek bevásárolni, kerülve a csúcsidőszakot,
  • az üzletekben tartsanak ésszerű távolságot minden személytől, az Egészségügyi Világszervezet ajánlása egy méter,
  • ügyeljünk mindannyian közösen a higiéniai ajánlásokra.
Biztonságos marad az ellátás

Az élelmiszer-ellátás és a legalapvetőbb termékek ellátása minden településen biztonságos marad. A veszélyhelyzetre tekintettek a kormány megteszi a szükséges intézkedéseket, követi a nemzetközi fejleményeket (WHO ajánlások) és szükség szerint módosít a szabályokon, amelyeket egységesen betartanak a tagvállalatok.

A helyi szintű eltérő szabályok végrehajtása olyan szervezést igényel, amely hátráltatja a lakosság biztonságos kiszolgálását - vélik a kereskedők.