Újra összeült a koronavírus magyarországi járványa miatt az Operatív Törzs szombaton. A kormány még szerdán hirdetett veszélyhelyzetet, majd péntek este Orbán Viktor miniszterelnök a szülők, pedagógusok és ellenzéki pártok kérésének engedve döntött a közoktatási intézmények - általános és középiskolák - ideiglenes bezárásáról, digitális otthoni oktatási rend bevezetéséről. A kormányfő emellett azt is bejelentette, hogy tíz akciócsoportot alakítottak a járvány megfékezésére, valamint annak gazdasági, társadalmi hatásainak csillapítására.

A hivatalos adatok szerint összesen 25 fertőzöttről tudnak a magyar hatóságok, de eddig itthon senki sem halt bele a Covid-19 (hivatalos nevén SARS-CoV-2) okozta betegségben. Kórházi karanténban 79 ember van Magyarországon, de az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombati közlése alapján már közel 549 ember van otthonában hatósági karanténban. Eddig 1014 koronavírus-tesztet végeztek el, összesen 35 940 magyar embert ellenőriztek a határokon, és 445 külföldi állampolgártól tagadták meg a belépést - derült ki Lakatos Tibor, az Operatív Törzs műveleti központjának beszámolójából.

Időpontfoglalásra menjenek a kormányablakokba az ügyfelek. A kész okmányokat nem személyesen kell átvenni a postán vagy a postástól, hanem levélként kézbesítik azokat - jelentette be az új óvintézkedéseket.

További 1700 maszkot osztanak még szét a háziorvosok között - tette hozzá Lakatos, aki kitért arra is, hogy a speciális  maszkokat mentőautóval viszik ki, az alap felszerelést a mentőállomásokon lehet átvenni.

Ahogy nő a fertőzöttek száma, úgy nő a megelőzésben résztvevők feladatmennyisége - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Így néz ki az iskolák bezárása

Maruzsa Zolták köznevelésért felelős államtiktár elmondta, hogy az iskolák bezárnak, de lesz gyermekfelügyelet az intézményekben, de csak indokolt esetben. Azt kérte, semmiképpen se a nagyszülők vigyázzanak a gyerekekre, hanem kisközösségek, barátok, családok, szomszédságok fogjanak össze. "A gyerekek ténylegesen maradjanak otthon, nem a bandázás ideje ez most" - magyarázta az államtitkár.

A gyerekfelügyeletről azt mondta, hogy ez kiscsoportos legyen, ne több tízfős társaságok verődjenek össze, hanem csak néhány fő. A gyermekétkeztetés több formában biztosítva lesz, de kerülik, hogy a gyerekek tömegesen egyenek otthon. "Célszerű a helyben legracionálisabb módon megoldani a gyermekek étkeztetését" - mondta el Maruzsa.

Több cég is felajánlást teszt szoftverekre, eszközökre, hogy az otthoni oktatás megoldható legyen digitális módon. Az államtitkár szerint ennek hála lesz lehetőség majd bővíteni a pedagógus-diák interakciót. A tanrendre hamarosan módszertani ajánlásokat tesznek közzé. Arról is beszélt, hogy ha nincs megfelelő digitális eszköz, akkor a diákokkal telefonon vagy levélben is tarthatják a kapcsolatot a pedagógusok.

Az óvodák esetében is azt tervezik, hogy megszüntetik a nagy, csoportos gyermekfelügyeleteket. Kérik a szülőket, hogy gondoskodjanak a gyermekek felügyeletéről. A kormány intézkedéseit majd egy rendeletben teszik közzé. Az viszont biztos, hogy az önkormányzatok jogköre lesz a lépés meghozatala.

"Ez egy olyan helyzet, amelyben lépnünk kellett. Kérem, hogy ne azt nézzük, hogy mit, miért nem lehet, hanem vegyük el a pozitív hozzáállásunkat. Azt nézzük, hogy mit lehet ebből kihozni" - magyarázta Maruzsa az oktatási lépéseket, amelyeket egy nagyon komoly helyzetnek nevezett, de optimistaként fontos innovációs lehetőségnek nevezte.

Kérdésre válaszolva elmondták: egyelőre nem záratják be a fürdőket.

A szerdán kihirdetett veszélyhelyzet első intézkedései között szerepelt a 100 főnél nagyobb tömeget vonzó beltéri, valamint a legalább 500 embert megmozgató kültéri eseményeket is korlátozták. Ekkor már döntöttek az egyetemek, azok kollégiumainak bezárásáról. Továbbá az osztrák és a szlovén schengeni határokon való szigorúbb ellenőrzést is elrendelték.