A BKK-hoz legfeljebb 80 ezer forintnyi összeg folyhatott be maszkpótdíjból, a FÖRI nem szabott ki bírságot. A figyelmeztetett emberek túlnyomó része figyelmetlenségre, elfelejtett maszkra hivatkozott, és megértette az intézkedést, csak néhányan álltak bele a vitába.

Összesen 5-6, de mindenképpen 10 alatt volt az elmúlt hetekben a helytelen maszkviselés miatt, a tömegközlekedési járműveken kiszabott bírságok (pótdíjak) száma - írta a BKK a lapnak. Ez a 8000 forintos pótdíjat alapul véve legfeljebb 80 ezer forint bevételt hozhatott a cégnek. A BKK ellenőrei csak azokban az esetekben pótdíjazták a maszkot helytelenül viselő (vagy egyáltalán nem viselő) utast, ha a felszólítás ellenére is kötötte az ebet a karóhoz, és nem akarta felvenni a védőeszközt.

Eközben a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) szeptember óta 591 alkalommal figyelmeztették az embereket, de bírságot egy esetben sem szabtak ki. Még a berzenkedők is megértették, hogy mások védelmében kell viselni a maszkot. Akinek nem volt maszkja az kapott a közteresektől.

A főváros szeptember 17-től szigorította meg a Budapesten érvényes maszkviselési szabályokat: kötelezővé tette a maszkot a mozikban és színházakban, hangversenyen és cirkuszi előadáson, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, illetve a társasházi közgyűléseken.