A gazdaságélénkítési terv részeként ötszázmilliárd forintos, rendkívüli hitelgarancia-programot indít az MFB-csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a koronavírus-járvány hazai cégekre gyakorolt negatív hatásainak enyhítésére.

A Garantiqa Krízis garanciaprogramban a mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint a nagyvállalatok vehetik igénybe folyószámla-, forgóeszköz- és beruházási hiteleikhez a kilencvenszázalékos állami garanciavállalást. A hiteltípusoknál nincs megkötés, ugyanakkor fontos új elem, hogy a nagyvállalatok is bekapcsolódhatnak a programba. Az egy adósnak nyújtott maximális kezességvállalás mértéke ugyanis ebben a programban elérheti az ötmilliárd forintot is - mondta Búza Éva, a társaság Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek.

Az elbírálási folyamatainkban nem lesz változás, gyorsan döntünk. A nagy tömegű, ám kisebb összegű, standard ügyleteknél egy munkanap az átfutási idő, míg az egyedi nagy ügyekben öt munkanap alatt hozunk döntést, miután a hiánytalan kezességvállalási kérelmet megkaptuk - tette hozzá a szakember.

Jól látszik, hogy a járvány egyik negatív következménye, hogy a likviditást kiszívja a vállalkozásokból. Emiatt az intézményi kezességvállalásnak az ilyen, kritikus időszakban még jelentősebb szerepe lehet a hazai vállalati szektor likviditásának, működésének, újraindításának biztosításában - fogalmazott a Garantiqa vezetője.