Teljes abszurditás jellemzi a fogyasztói szokásokat, mindent megvesznek, amit a boltok polcain találnak. Ez valahol érthető reakció, beindultak a létfenntartási reflexek, ha valaki azt látja, hogy mindenki vesz húsz kiló lisztet, akkor megveszi ő is, mondván, hogy ennyi ember csak nem bolondult meg - magyarázta a kialakult helyzetet a magyar boltokban Győrffy, aki szerint most az emberek a karácsonyi bevásárlás másfélszeresének megfelelő mennyiséget halmoznak fel otthon.

Alapanyag és késztermék viszont van bőven: az élelmiszer-gazdaság egyes szereplői például amiatt aggódnak, hogy hol értékesítik például az olasz piac bezárása miatt itt maradó termékeket. De most látszik, hogy ennyi élelmiszert itthon, egyszerre soha nem vásároltak még. Logisztikailag ezt a vásárlói magatartást képtelenség lekövetni.

Az viszont talán megnyugtatja majd a fogyasztókat, hogy azt láthatják, a jövő héten is lesz tej, liszt vagy hús. A kamara elnöke úgy véli, hogy a most felvásárolt élelmiszerek jelentős része a kukában végzi. Ilyen tipikusan a liszt.

"Szerintem molyinvázió lesz Magyarországon, mert ennyi lisztet szakszerűen nem tudnak tárolni a háztartásokban, és megsütni sem fogják" - mondta el Győrffy Balázs, de hozzátette, hogy attól sem kell félni, hogy ne tudnák lekövetni a nagy igényt a lisztre. "Az élelmiszer-ellátás stratégiai kérdés, a lakosságot el kell látni élelmiszerrel, ezért az élelmiszer-gazdaság a kritikus infrastruktúra része. Vagyis szükséghelyzetben akár karhatalmi erővel is működőképesen fogják tartani" - magyarázta a szakember.

Ettől még van olyan élelmiszeripari terület, ami megszenvedi a járványt: a húsvéti bárány, a nyers tej vagy jelentős mennyiségű gabona piaca az olaszok kiesésével elveszett. A tavaszi hajtatott zöldségek piaca is problémás lehet az európai lezárások miatt.

"Előjöttek olyan problémák, amelyekkel senki sem számolt: van olyan gyár, amelynek az olasz technológiáját csak egy olasz szakember tudja elindítani, de őt nem engedik be az országba. Már készítettünk javaslatokat az egyes ágazatok megsegítésére, az adminisztratív és a pályázatokkal kapcsolatos kötelezettségek könnyítésére, és azon is dolgozunk, hogy a külföldről vásárolt technológiáknál ne lehessenek ilyen problémák" - ismertette még a nehézségeket a szektorban.

Amit még egyelőre nem látnak, hogy a kamara idén hogyan fogadhatja be azt az évi 120 ezer területalapú támogatási kérelmet , amihez a falugazdászaiknak 120 ezer emberrel kell találkozniuk.