Az amerikai bank októberben jelentette be az új oltási szabályok bevezetésének tervét, és most az első nagy Wall Street-i intézmény lesz, amely végigviszi a szigorú oltási követelményt. A lépésre akkor kerül sor, amikor a pénzügyi ágazat azon töri a fejét, hogy miként lehet biztonságosan visszavinni a dolgozókat az irodákba és visszatérni a szokásos üzletmenethez, miközben a rendkívül fertőző omikron nevű koronavírusváltozat futótűzként terjed az Egyesült Államokban - kezdi beszámolóját a hírügynökség.

Más nagy Wall Street-i bankok, köztük a Goldman Sachs, a Morgan Stanley és a JPMorgan Chase, azt mondták néhány nem beoltott alkalmazottjuknak, hogy otthonról dolgozzanak, de még egyikük sem ment el addig, hogy elbocsássa az oltatlan munkavállalóit. Míg a Citigroup az első nagybank, amely vakcinázási kötelezettséget léptet életbe, néhány más nagy amerikai vállalat, köztük a Google és a United Airlines is bevezette a "ha nem oltatsz, nem dolgozhatsz" politikát, a szigor különböző fokozataival.

A Citigroup alkalmazottainak több mint 90 százaléka eddig eleget tett a munkáltatói kérésnek, és ez az arány gyorsan emelkedik - mondta a Reutersnek egy forrás, hozzátéve, hogy a fiókok alkalmazottai esetében az oltási mandátum időzítése eltérő lesz. A Citi az irányelvének bejelentésekor azt is közölte, hogy a vallási vagy egészségügyi okokra, illetve az állami vagy helyi törvények által biztosított bármely más engedményre vonatkozó mentességeket eseti alapon fogja elbírálni.

A bank akkor azt mondta, hogy eleget tesz Joe Biden elnök azon politikájának, amely előírja, hogy a kormányzati szerződéseket támogató valamennyi dolgozónak teljes körűen be kell oltva lennie, mivel a kormány "nagy és fontos" ügyfél. 

Az oltás a világ számos országához hasonlóan megosztó kérdéssé vált az Egyesült Államokban, ahol egyesek hevesen ellenzik, sok republikánus pedig kritikusan viszonyul a kormányok és a vállalatok által előírt kötelezővé tételhez. 

Az amerikai legfelsőbb bíróság pénteken republikánus állami tisztviselők és üzleti csoportok kérelmeit hallgatta meg, amelyek szembe mennének a 100-nál több dolgozót foglalkoztató cégek számára kötelezővé tett átoltottság állami előírásával. 

Adam Galinsky, a Columbia Business School professzora, aki cégeknek ad tanácsot a munkahelyre való visszatérés stratégiáival kapcsolatban, elmondta, hogy sok vállalat kezdetben üdvözölte a Fehér Ház oltási mandátumát, mert az kivette a kezükből a kérdést.

"A vállalatok azonban felismerik, hogy a Biden-féle mandátum nem biztos, hogy megállja a helyét a konzervatív Legfelsőbb Bíróságon. Ha nem állja meg a helyét, akkor a döntést ismét a kezükbe adják, és valamit tenniük kell" - tette hozzá a szakértő.

Magyarországon az Orbán-kormány megfordította az oltási kötelezettség kérdését: az állam nem teszi kötelezővé a vakcinák felvételét, azonba a munkáltatók számára megadja a lehetőséget, hogy ezt meglépjék. Hasonlóan az amerikai szabályokhoz, ha valaki nem tesz eleget az utasításnak, akkor fizetésnélküli szabadságra küldhető.