Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Úgy tűnik, máris hat az európai uniós pénzék lehívásáért a kormány által vállalt közbeszerzési szigor. A Rogán Antal miniszter vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda által felügyelt Nemzeti Kommunikációs Hivatal ugyanis azt közölte az uniós közbeszerzési közlönyben, hogy jogsértés miatt eredményteleníti az egyik, a nemzeti kastélyprogram népszerűsítésére kiírt eljárásának eredményét.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram 2022. évi marketingkommunikációs tevékenysége a következő helyszínekre terjedt volna ki: Eger, Sümeg, Sopron, Komlódtótfalu, Szécsény-Benczúrfalva, Szigetvár, Nagyvázsony, Tiszadob, Sárospatak. A nettó keretösszeg 138,6 millió forint volt, amelynek a 70 százalékára vállalt lehívási kötelezettséget az ajánlatkérő. A beszerzést európai uniós forrás bevonásával finanszírozták volna (GINOP-projektek keretében).

Túlárazottak voltak az ajánlatok

A súlyos jogszabályszegést a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeletért Felelős Helyettes Államtitkárság Közbeszerzési Felügyeleti Főosztálya állapította meg a gazdasági operatív programokat irányító hatóság jelzése alapján, szeptember 5-én. A hivatkozott jogsértés a következő: a közbeszerzési törvény előírja, hogy az értékeléskor az ajánlatkérőnek - mint a közpénzek felhasználójának - a hatékony és felelős gazdálkodás elvét szem előtt tartva kell eljárnia.

A főosztály az irányító hatóság jelzése alapján mindkét ajánlatban túlárazottnak minősített tételeket talált, ezek a rendezvényszervezésre vonatkoztak. E körben kifejezetten nevesítésre került a Brightly Kommunikációs Ügynökség Kft. és a Carat Hungary 21 Média Kft. közös ajánlattevők egyik részajánlata, valamint a New Land Media Kft. és a Lounge Design Kft. közös ajánlattevők egységára, amely nagymértékű eltérés mutatottak a piaci ártól - derül ki a közbeszerzési eljárás összegzéséből.

A közbeszerzésen csak ezek a cégek tettek ajánlatot.