Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Pikó András polgármester vezette józsefvárosi önkormányzat májusban, a járványhelyzet alatt döntött a közétkeztetési szolgáltató rendkívüli lecseréléséről; az Eurest Étteremüzemeltető Kft.-vel kötött új, átmeneti időszakra szóló szerződés értéke nettó 266 millió forint. A hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás nyomán kötött szerződést azonban tegnap a Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Döntőbizottsága (KD) megsemmisítette, egyúttal bírságot is kiszabott: az önkormányzatnak 50 millió forintot, az Eurestnek 5 millió forintot kell 15 napon belül befizetni az államkincstárba.

Lapunk megkereste Nyerges Jánost, az Eurest ügyvezetőjét, hogy erősítse meg vagy cáfolja információnkat, mely szerint a cég azonnal kiszáll a VIII. kerületi közétkeztetésből.

"Nem értünk egyet a Közbeszerzési Döntőbizottság Eurest Kft.-re vonatkozó döntésével, ezzel együtt a határozatban foglaltakat végrehajtjuk, a bírságot megfizetjük. Mivel a döntőbizottság megállapította az önkormányzat és az Eurest között létrejött Közétkeztetési feladatok átmeneti időszakra történő ellátása tárgyú szolgáltatási szerződés semmisségét, így érvényes és hatályos szerződéssel nem rendelkezünk" - írta ma Nyerges János a Napi.hu-nak.

További kérdéseinkre már nem kaptunk választ, az ügyvezető javasolta, hogy azokkal forduljunk az önkormányzathoz. Kíváncsiak lettünk volna arra is: milyen hatállyal, azaz meddig szolgáltatnak még? A történtek után kívánnak-e indulni az újra kiírandó pályázaton? Milyen konzekvenciát vonnak le az elmarasztaló határozatból?

Természetesen megkerestük a VIII. kerületi önkormányzatot is, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

A Közbeszerzési Hatóság elnökének hivatalból kezdeményezett KD-vizsgálata nyomán született határozat miatt áll a bál a józsefvárosi önkormányzatnál: jelenleg nincs olyan szolgáltató, aki szolgáltasson. Úgy tudjuk, egy bölcsőde saját konyhájából akarják megoldani a kerületi közétkeztetést, ami nem arra van kitalálva. Így a rászorulók több fogás helyett egytálételt kapnak. Felmerült az is, hogy konzerveket halmozzanak fel a rendkívüli helyzetben. Szerencsésnek mondható, hogy mindez nyáron következik be: jelenleg mintegy hatszáz ellátottat, óvodást, iskolást és idős embert érint az intézkedés.

Mindenesetre sokan úgy érzik most a VIII. kerületi polgármesteri hivatalban, hogy az Eurest cserben hagyta őket, magukra maradtak.

Kitartanak az igazuk mellett

Az ellenzéki vezetésű önkormányzat kedd esti közleménye szerint jogszerűnek tartják a szolgáltató kiválasztására lefolytatott eljárást, és keresik a döntőbizottság határozatával szembeni jogorvoslat lehetőségét. A helyhatóság szerint az átmeneti közétkeztetési szerződésre azért volt szükség, mert bebizonyosodott, hogy érvénytelen a korábbi kerületi közétkeztetési szerződés. "Az eddiginél olcsóbb, jobb minőségű és törvényes szolgáltatást kívánunk biztosítani."