A Magyar Közlönyben megjelent határozat arra utasítja a pénzügyminisztert, hogy október 31-ig folyósítsa a 130 millió forintot.

Az idei büdzsé Miniszterelnöki Kabinetiroda fejezésben - a magyarországi nyaralóhajózás alapjainak és hátterének megteremtésére - működési költségként 154,9 millió, míg felhalmozásra (beruházásra) 842,1 millió forint szerepel.

A mostani határozatban a kormány a Tisza-tó és Felső-Tisza térségében működő vízimentő szolgálatoknak 22 millió forint többletforrást biztosított.

A nyaralóhajózás megteremtéséről 2018-ban döntött a kormány. Az Utazási kiállításon, 2019-ben mutatták be az első hajót. A közbeszerzésen nyertes francia Nicols cég 2019 május végéig ezen kívül további 9, majd 2020-ban újabb 10 járművet szállít le, az akkori hír szerint.

A nyaralóhajózási programban szereplő 11 kikötőfejlesztésre kiírt tenderre beadott ajánlatokat érvénytelennek nyilvánították, mert azok közül a legolcsóbb is 30-40 százalékkal meghaladta a tervezett 1,6 milliárd forintos keretet. A Mahart Zrt. szakemberei és a különböző tervezők véleménye alapján az a döntés született, hogy a kikötőfejlesztési feladatot 5 kisebb egységre bontják, hogy az előirányzott költségvetésen belül megvalósuljon a beruházás.

Idén májusban jelent meg a jogszabály az ilyen hajók bérbeadására, valamint használatára. A nyaralóhajó vezetésére az előzetes oktatáson kívül, más képesítés nem szükséges.