A koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvény megszavazása után benyújtott fideszes jogszabályjavaslatok egyike a közművezetékek adójáról szóló 2012-es törvény módosítására tesz javaslatot, az újonnan bevezetendő korrekciós tényezők eredőjeként jövőre 4,5-szeresére emelkedhet a Fővárosi Vízművek által fizetendő közműadó - írja a Népszava.

Ez azt jelenti, hogy 700 millió forint helyett jövőre 3,150 milliárdot kellene kipengetnie az önkormányzat cégének - mondta Tüttő Kata városüzemeltetését felelős főpolgármester-helyettes, aki szerint az ellátás veszélyeztetése nélkül már nem lehet több pénzt kisajtolni a közműcégekből. A szolgáltatók a 2013-as rezsicsökkentésről szóló kormánydöntés óta nem emelhettek árat, ám eközben cégek által felhasznált nyersanyagok ára 60 százalékkal, a bérköltség pedig a duplájára nőtt.

A szolgáltatók nyeresége az elmúlt években semmivé porladt, a fenyegető csődöt is csak úgy tudták elkerülni, ha minden halasztható fejlesztést, karbantartást eltolnak. A főváros 5500 kilométer hosszú vízhálózatából évente legalább 50 kilométert ki kellene cserélni, ám erre az elmúlt 8 évben nem jutott évi 20 milliárd, legfeljebb 4-5 milliárd, ami 10-15 kilométerre volt elég.

A módosítás Budapest másik közműcégét, a Fővárosi Csatornázási Műveket (FCSM) is sújtja, amelynek az eddig fizetett 500 millió helyett jövőre 2,25 milliárdot kell fizetni, ha törvényt megszavazza az országgyűlés. A Főtáv 66 milliót és a közvilágításért felelős BDK több mint 700 milliót tesz ehhez hozzá, így 6 milliárd felett járunk a csak ebből származó jövő évi fővárosi többletteher számításakor.