A kormány augusztusban a Mol Nyrt. olajvállalatra bízta 35 évre az állami hulladékgazdálkodási feladatokat, a cég a feladatra létre is hozta a Mol Körforgásos Gazdálkodás Kft. nevű céget. A hulladék begyűjtése és kezelése a kormányzati rezsicsökkentés miatt alacsonyan tartott árak miatt veszteséges volt az elmúlt években az ezzel foglalkozó magán- és önkormányzati cégeknek, az állam utólag kompenzálta a veszteséget.

A Telex most azt írja, hogy Karácsony Gergely főpolgármester egy Mollal közös cég létesítésével kapcsolatban hamarosan közgyűlési előterjesztést fog tenni. A javaslat lényege, hogy az eddig a Budapesti Közművek Nonprofit (BKM) Zrt. által végzett fővárosi (és budaörsi) hulladékgazdálkodást a szemétkoncesszió kezdetétől, 2023. július 1-jétől a BKM és a Mol közös cég végezhetné, amelyet egy 2-2 taggal felálló igazgatóság irányítana.

A BKM eddig évi 600-700 ezer tonna hulladékot szállított el, dolgozott fel, ha a jövőben megkapna további félszáz települést a szélesen megfogalmazott agglomerációból, akkor ez a mennyiség akár harmadával nőhetne.

A lap úgy tudja, hogy a közös cég ötletével a Mol kereste meg a fővárost. A Mol lépése annyiban logikus, hogy a hazai lakossági hulladékgazdálkodás „központja”, a kétmillió lakosú főváros. A régiónak hulladékgazdálkodási szempontból van két fontos és speciális helyzetű létesítménye is - jegyzi meg a Telex.

Az egyik a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű (HUHA), amely Magyarország egyetlen kommunális hulladéktüzelésű erőműve. A Rákospalotán található erőmű a Budapesten keletkező települési szilárd hulladék 60 százalékát égeti el, és termel abból hőt és áramot. A másik a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ, amely a maradék hulladékot mint lerakó befogadja.

A fővárosi hulladékcég (régen FKF, most BKM) látja el a HUHA-t „alapanyaggal”, vagyis hulladékkal, de a lakosság által kidobott hulladék az államé. A HUHA az állami alapanyagból áramot és hőt termel. A BKM ugyan pénzt kap a hőért és az áramért, de az állami kukaholding ezzel a bevétellel csökkentette a fővárosi hulladékgazdálkodás finanszírozását. Vagyis a BKM rosszul járt, vagy legalábbis nem járt jól eddig - írja a Telex.