Elméletileg a költségvetési szervezeteknél felmerülő azonos és nagy mennyiségű beszerzési igények kielégítésére hozták létre az úgynevezett központosított közbeszerzéseket, ezek előnye, hogy a nagy mennyiség miatt jelentős árengedményt lehet elérni az egymással versenyző cégek által. Az Orbán-kormányok alatt azonban egyre több beszerzési területre terjesztették ki az egyre magasabb keretösszegű központosított közbeszerzéseket, amelyek nem éppen az ajánlattevők közti versenyről és az olcsóságukról híresültek el.

Versenykorlátozó gigatenderek

Állami kommunikáció, közbeszerzési tanácsadás, kórházi takarítás, szervezetfejlesztés, munkaerő-közvetítés, vagyonvédelem - az állam mind több ágazatban írt ki hatalmas központi tendereket a közelmúltban. Ezeken a kisebb magyar cégek nem tudnak elindulni, legjobb esetben is csak a kiválasztottak alvállalkozói lehetnek - írja cikkében a Telex.

Az említett nagy központi közbeszerzésekre csak

  • 2-3 szereplő képes jelentkezni,
  • abból is kizárnak 1-2 indulót,
  • és végül az intézmények jellemzően 1-2 központilag kiválasztott mamutcég közül választhatnak az adott feladat ellátására.

Betonoznak

A központilag kiválasztott cégekkel kell a több száz költségvetési szervnek az adott munkára, szállításra szerződést kötni.

A lap forrásai úgy vélik, hogy az elmúlt években tapasztalható nagymértékű kiszervezés fő célja az, hogy a jelenlegi bizalmi üzleti kör egy esetleges politikai változás után is be legyen biztosítva, több tíz- vagy százmilliárdos szerződésekkel rendelkezzen.

Az Orbán-kormányok alatt a központosított közbeszerzéseket lebonyolító szervek is többen lettek, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) mellett megjelent nagy beszerzőként két, Rogán Antal által felügyelt szervezet is: a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) és a Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt. (Az egészségügyi közbeszerzéseket - mindig a költséghatékonyságra hivatkozva - előbb a KEF-től áttették az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz, majd onnét ismét vissza a KEF-hez.)

Döbbenetes központosítás

Az NKOH most egy újabb, meglepő területet kontrollálhat - írja a Telex. A kormányzati szervek szervezetfejlesztési, toborzási, munkaerő-kölcsönzési feladataira írhatott ki központosított közbeszerzést, évi nettó 30 milliárd forint keretösszegben. Az eljárásra csak két ajánlat érkezett: az egyiket közös ajánlattevőként a p2m Consulting Kft. és a p2m Informatika Kft. nyújtotta be, a másikat a Consact Kft. - az utóbbinak érvénytelen lett az ajánlata.

A p2m Informatika Kft. Szabad Tamás cége, 2 fő munkavállalója van az Opten szerint, 2019-es forgalma 124 millió forint volt, a szintén 2 főt alkalmazó p2m Consulting Kft. Patonai Ágnes és Szabad Tamás cége, 2019-ben 69 millió forint volt a forgalma. Szabad Tamás korábban a kormányzati kommunikációs milliárdokat elköltő Balásy Gyula Lounge nevű cégében volt beltag. Az ajánlattevők referenciafeltételeinek igazolásában a Teqtos Kft. segített, ennek a cégnek már jóval nagyobb az árbevétele.

Az állam központosítja a megfelelőségi tanácsadást is, aminek a fő feladata a korrupció megelőzése és kiszűrése, a whistleblowing bejelentőrendszer működtetése, vagyis az adott szervezet egyfajta „élő lelkiismeretének” a kialakítása. Január 1-jétől minden 1,2 milliárd forint feletti árbevételű állami cégnél kötelező ilyen tanácsadó alkalmazása, és ha ezt nem saját dolgozóval oldják meg, akkor csak az NKOH-n keresztül, az általa egyedüli nyertesként kihozott cég láthatja el ezt a feladatot.