Február elején az Erste Bank elindította új digitális platformját, amelyen egyelőre lakossági ügyfelek intézhetik a pénzügyeiket. Az akkori ígéretek szerint a George-ra keresztelt netbanki szolgáltatással nemcsak könnyebbé, hanem áttekinthetőbbé válnak az átutalások, miközben mindenki a saját igényeire szabhatja, milyen lehetőségekre tart igényt.

Például a Díjnetre, amely egy elektronikus számlabemutatási szolgáltatás, s mindenekelőtt azt teszi lehetővé, hogy a különböző – a Díjnet-rendszerben számlakibocsátóként szereplő – szolgáltatók ügyfelei a számláikat elektronikus formában, az interneten tekintsék meg és egyenlítsék ki. Portálja szerint a Díjnet Zrt. szolgáltatását e sorok írásakor 813 ezren használják, akik 32 cég – jellemzően áram-, gáz-, víz-, távközlési, internetes és televíziós szolgáltatási számláit – rendezhetik a Díjneten keresztül.

Csakhogy az Erste lakossági ügyfelei között a Díjnet-szolgáltatás használatának aránya alacsony, alig 0,3 százalék – közölte a portál megkeresésére a bank. Kihangsúlyozva, hogy „az új digitális ökoszisztéma, a George fejlesztése során folyamatosan figyeljük a használati trendeket és ezekhez igazítjuk a digitális megoldások körét”. Ez vezetett ahhoz a döntéshez, miszerint az Erste Bank lakossági ügyfelei 2021. július 31-étől az Erste Netbankon keresztül nem, csak a Díjnet által biztosított egyéb lehetőségekkel tudják rendezni a díjnetes számláikat. Azoknak pedig, akik díjneten keresztül szeretnék továbbra is a közüzemi számláikat kiegyenlíteni, rendelkezésre áll a bankkártyás fizetés és az iCsekk alkalmazás is. Ezek vásárlásnak minősülnek, így nem jelentenek pluszköltséget az ügyfelek számára – hívta fel a figyelmet az Erste.

Nem az Erste Bank egyébként az első, amely szakít a Díjnettel. Ezt korábban már ketten is megtették, előbb, 2019 október végével a Takarékbank, aztán 2020 végével az OTP Bank. Így 2021. augusztus 1-jétől már csak egy hazai hitelintézet, a CIB Bank biztosítja az internetbankon keresztüli fizetési lehetőséget a Díjneten bemutatott e-számlákhoz – erősítették meg a Díjnet Zrt.-nél.

Ám korántsem biztos, hogy ez a helyzet nem változik, s nem feltétlenül amiatt, hogy esetleg a CIB is követi a versenytársait. Míg ugyanis az OTP döntése véglegesnek tekinthető, addig van esély a Takarékbank visszatérésére. A Díjnet a portállal azt közölte, „a Takarékbankkal folynak az egyeztetések a további együttműködés lehetőségéről”. A Takarékbank ezzel szemben kitérő választ adott.