Bánki Erik, a bizottság elnöke levélben tett javaslatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárának, Mosóczi Lászlónak arra, hogy a gyalogos átkelőhelyek szabályozását felül kell vizsgálni, az ehhez szükséges jogalkotást és a rendeletek összehangolását el kell kezdeni - írta a portál.

Székely Sándor független országgyűlési képviselő még tavaly decemberben határozati javaslatban kezdeményezte fél évre egy eseti bizottság létrehozását, majd az év elején - szintén egy országgyűlési határozati javaslatban - tett javaslatot az úgynevezett Zebraminimum megalkotására, amely többek között a jelenlegi jogi szabályozás felülvizsgálatát, a KRESZ (Közúti rendelkezések egységes szabályozása) módosítását is tartalmazza.

A javaslat része többek közt:

  • felmérni az országban található gyalogos-átkelőhelyek műszaki állapotát, minőségét,
  • felmérni és újraszabáyozni a gyalogos-átkelőhelyek felelősségi és tulajdonosi jogkörökét
  • kidolgozni a főváros és a kerületek közötti feladatmegosztás új szabályozását, tekintettel a gyalogosátkelőhelyek karbantartására,
  • megvizsgálni új technikai megoldások (okoszebra) felhasználási lehetőségét

Tavaly 984 baleset történt gyalogátkelőhelyen, ennek fele a fővárosban. A gyalogátkelőhelyek szabályozását több mint 30 éves törvény szabályozza, így az mára elavult. Erre a megállapításra jutott az Országgyűlés gazdasági bizottságának közlekedési albizottsága is, amely megtárgyalta Székely javaslatát. Ennek eredményeként a bizottság úgy döntött, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium jogalkotását támogatja és az ügyben tájékoztatást kér a tárcától.