Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén márciusban a kiskereskedelem forgalmának volumene – a március 8-tól hatályos, kiskereskedelmet is érintő újabb korlátozások hatásának és a tavaly kezdődő járvány miatti bázishatás eredményeként – a nyers adat szerint 1,5, naptárhatástól megtisztítva 2,0 százalék százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,8 százalék százalékkal nőtt a kiskereskedelem forgalmának szezonális és naptárhatástól megtisztított volumene. Márciusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,0 százalék százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,9 százalék százalékkal csökkent, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,1 százalék százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz képest. 2021. január–márciusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 3,2 százalék százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva most márciusban - naptárhatástól megtisztítva - az látszik, hogy az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 2 százalék százalékkal csökkent. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,0 százalék százalékkal csökkent. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalék százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,8 százalék százalékkal, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,9 százalék százalékkal mérséklődött.

A járványügyi korlátozások részeként bevezetett bezárások jellemzően a nem élelmiszer-kiskereskedelmet érintették, melynek forgalma összességében 5,9 százalék százalékkal csökkent. Nőttek az eladások az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (8,8 százalék). A forgalom volumene csökkent a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (19 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (22 százalék), a bútor-, műszakicikk- (46 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (48 százalék), valamint a használtcikküzletekben (59 százalék).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 13 százalék százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 62 százalék százalékkal bővült, amellyel 140 milliárd forintos rekordforgalmat ért el.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma egy év után ismét növekedésnek indult, a forgalom volumene 2,1 százalék százalékkal haladta meg a tavalyi szintet.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,9 százalék százalékkal nőttek.

2021. márciusban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1095 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 51 százalék százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 34 százalék százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15 százalék százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2021. január–márciusban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva, a kiskereskedelem forgalmának volumene 3,2 százalék százalékkal csökkent. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,0, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,8 százalék százalékkal csökkent az értékesítés volumene.